Antena 3 CNN Actualitate PDL şi PSD vor să modifice legea achiziţiilor publice

PDL şi PSD vor să modifice legea achiziţiilor publice

PDL şi PSD vor să modifice legea achiziţiilor publice
Sursa foto: achizitii publice
06 Mai 2009   •   08:28

Guvernul doreşte să modifice legea achiziţiilor publice, pentru ca firmele româneşti să aibă acces preferenţial la fondurile UE. Coaliţia a decis să efectueze modificările până la 18 mai, iar o comisiei formată din miniştrii Blaga, Berceanu, Ilie Sârbu, Constantin Niţă şi preşedinţii de CJ Liviu Dragnea şi Gheorghe Flutur vor redacta noul text.
Motiviţia oficială oferită de Gheorghe Flutur este că se doreşte a se valorifica ?această perioadă de timp bun pentru a se lucra în construcţii?, în condiţiile în care România are la dispoziţie bani de la UE pentru lucrări de investiţii, în special pentru infrastructură. ?Discuţia a fost legată de accelerarea contractării lucrărilor din fonduri UE.
Apar semnale din teritoriu legate de preţuri. Ne interesează de asemenea să se cunoască subcontractorii?, a declarat vicepreşedintele PDL, precizând că, totodată, Coaliţia este interesată ca firmele româneşti de subcontractori ?să aibă şanse egale? la licitaţii, scrie Cotidianul.

Acesta recunoştea că la nivel de consiliii judeţene şi primării se fac presiuni pentru a se favoriza firmele autohtone, care acum sunt doar subcontractori ai marilor firme din străinătate, ce câştigă cu predilecţie licitaţiile.
Se apreciază că firmele din România ?nu câştigă nimic?. ?Trebuie să ne gândim cum să găsim o soluţie prin care să protejăm subcontractorii români?, declara şi Liviu Dragnea.
Cu toate acestea favorizarea firmelor româneşti este interzisă de legislaţia europeană şi o eventuală modificare a legii în acest sens poate duce la îngheţarea fondurilor pentru România. Iar prim vicepreşedintele PNL Ludovic Orban dezvăluia că UE a trimis deja o înştiinţare că se va recurge la acest gest din cauza modificărilor la acest act normativ făcute în luna martie.

Antena3.ro

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close