Antena 3 CNN Actualitate Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Este corect să spunem ”stoc de marfă”?

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Este corect să spunem ”stoc de marfă”?

Expresia ”stoc de marfă” se foloseste atât de des încât, chiar dacă ești ușor neîmpăcat cu această construcție și ți se pare că e pleonasm, până la urmă ajungi să crezi că totul e în regulă. Dacă e corect să spunem aşa, a explicat Ana Iorga, miercuri, la rubrica Pe cuvânt, de la Antena 3.

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Este corect să spunem ”stoc de marfă”?
de Laura Dinu    |    17 Feb 2021   •   14:42

Ne uităm la sensul cuvintelor și la definiția pe care o dau dictionarele.

Conform DEX, stocul este "o cantitate de bunuri - materii prime, materiale - existente, la un moment dat, ca rezervă în depozitul unui magazin, al unei întreprinderi, într-o piață în vederea asigurării continuității producției sau a desfacerii.

Marfa, în DEX, este definită ca "produs al muncii destinat schimbului prin intermediul vânzării-cumpărării".

În NODEX, Noul Dictionar explicativ al limbii române, marfa este definită ca "bun material destinat schimbului pe piață sau totalitate a obiectelor destinate vânzării".  

Acum, dacă stocul reprezintă o cantitate de bunuri dintr-un depozit, o rezervă în vederea asigurării continuitătii productiei sau a desfacerii, iar marfa este un produs, un bun destinat vânzării, e cam redundant să spui "stoc de marfă". Pentru că spui, de fapt, cantitate de bunuri destinate vânzării alcătuită din bunuri.

Sintagma este însă foarte răspândită în discursul acesta comercial: "lichidare a stocului de marfă" citim adesea pe internet, la fel, în anunțuri: "Încerc vânzarea unui stoc de marfă, încălțăminte originală multibrand".  

În concluzie, stocul înseamnă deja marfă, bunurile, materialele existente la un moment dat într-o rezervă, păstrate pentru producție sau desfacere. Putem preciza desigur din ce e alcătuit stocul, adică tipul de marfă: stoc de încăltăminte, stoc de cărti, stoc de legume, stoc de tesături. Dar nu e necesar să spunem stoc de marfă, stoc e suficient. 

×
Subiecte în articol: Pe cuvant Ana Iorga
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close