Antena 3 CNN Actualitate Pe urmele lui Labă şi Foamete: Cele mai "sonore" nume din listele de candidaţi la parlamentare

Pe urmele lui Labă şi Foamete: Cele mai "sonore" nume din listele de candidaţi la parlamentare

Pe urmele lui Labă şi Foamete: Cele mai "sonore" nume din listele de candidaţi la parlamentare
20 Noi 2008   •   23:49

Unii dintre candidaţii la parlamentare au venit din poveştile cu Păcală. Numele pe care le au îi trimit în lumea basmelor, putând reprezenta un impediment în alegerea lor sau, dimpotrivă, un bonus de notorietate în drumul lor spre Parlament.
Câţiva candidaţi au deja stagii prin Parlament. Alţii, încurajaţi de experienţa localelor, unde persoane ca Radu Foamete sau Vasile Labă au ajuns edili, speră să reediteze reţeta lor de succes electoral.
Păsăret mândria ţării
În Colegiul 5 Vrancea, pentru Camera Deputaţilor candidează Vrabie Cătălin (PSD+PC). Tot un Vrabie, dar Valentin este aruncat de PRM în cursa pentru colegiul 2 Constanţa al Camerei Deputaţilor. Primul candidat menţionat mai are colegi de partid făcuţi cu nume pe acelaşi calapod: Răţoi Neculai (Colegiul 5 Iaşi) şi Găină Mihăiţă (Colegiul 2 Ialomiţa, Senat). Din partea PD-L, la Camera Deputaţilor vor candida şi Corbu Iulian sau Cucu Aurel, iar de la liberali Mircea Cinteză caută să-şi prelungească cariera de parlamentar. În selectul grup poate fi găsit şi Turturică Ionuţ Vasile, candidat în colegiul 6 Bacău.
Faună pentru jungla politică
PPPS scoate la înaintarea trei nume sonore: Vulpoiu Dorel, pentru colegiul 1 Argeş, Lupu Rodica Elena, colegiul 28 Bucureşti, Camera Deputaţilor, şi Lupuşoru Raoul Vasile, pentru colegiul 9 Iaşi, Camera Deputaţilor. Social-democratul Ştiucă Alexandru, candidat în Colegiu 1 Ialomiţa, Senat, nu se află la prima încercare. El a fost ales deputat pentru legislatura 2004-2008, semn că numele său nu i-a descurajat pe alegători. Valentin Calcan este promovat de PD-L pentru un loc de senator în Colegiul 3 Dâmboviţa. Liberalii îl au pe Brotac Gheorghe candidat în Colegiul 3 Ialomiţa pentru Camera Deputaţilor. Mânzat Marius Dorel candidează tot din partea PNL în Colegiul nr.6 pentru Camera Deputaţilor. Un candidat mai ?cu greutate? este Tauru Bebe, reprezentant PNG-CD în colegiul 3 Gorj.
Sugaru şi Bebe pe Vreme de Resmeriţă
În schimb, Sugaru Iulian vrea să demonstreze că nu este un ?debutant? într-ale politicii şi candidează din partea PD-L în colegiul 5 Neamţ pentru Camera Deputaţilor. În Bacău, Bebe Coandă, membru PD-L, este unul dintre contracandidaţii lui Viorel Hrebenciuc, în colegiul pentru Camera Deputaţilor. Nici democrat-liberala Şovăilă Vergica nu stat mult pe gânduri şi candidează în colegiul 2 Dolj, în timp ce un Resmeriţă Doru se vrea deputat în colegiul 6 Galaţi. Colegul său de partid Vreme Valerian, candidat pentru aceeaşi cameră în colegiul 6 Bacău speră să fi venit şi sorocul său de parlamentar. Un alt Resmeriţă, Cornel Cristian de culoare însă social-democrată se află în campanie în colegiul 4 Hunedoara. Candidat PSD-PC este şi Tărăşenie Dumitru în colegiul 5 Vâlcea.
La pescuit de voturi în Geantă cu Carcalete şi Brânză
Tot din partea PD-L pe liste se află Carcalete Petru, pentru colegiul 1 Constanţa. Inflaţia de nume exotice continuă în acest partid cu Calapod Tudorel, colegiul 1 Constanţa, Geantă Daniel Florian, colegiul 24 Bucureşti, Plăcintă Sorina, colegiul 1 Vrancea şi Brânză William pentru diaspora.
Ciocanul şi Ciocănelul social-democrat
Din partea PSD-PC, Ciocan Gheorghe candidează în colegiul 1 Satu Mare. Cu diminutive în coada numelui, democrat-liberalul Ciocănel Ştefan îşi încearcă charisma electorală în colegiul 8 Argeş. PNG-CD se foloseşte de propriile arme electorale: Carabină Cătălin, candidat în colegiul 1 Vaslui, iar Bolovan Durbăcea se luptă cu liberalul Puşcă Mircea în colegiul 4 Cluj.
Păcală după Tupilatu
PNG-CD se poate lăuda că are candidaţi cu nume ce nu pot fi uşor uitate de electorat. Pentru candidatul din colegiul 9 Bihor, Păcală Dan Nicolae, sarcina de a aduna voturi nu se anunţă a fi deloc uşoară, iar Sgârcitu Dan George, candidat în colegiul 10 Dolj trebuie să demonstreze că renumele său nu este pe măsura numelui. În Colegiul 6 Gorj, Victor Ponta are drept contracandidat un nume greu venind din sfera PRM, Gheorghe Bucălete. Coleg de partid cu Bucălete este Titus Cârnaţiu, candidat la Senat în Braşov. Social democratul Florin Tupilatu reprezintă oferta pentru alegătorii care vor pune ştamila pe viitorii senatori ai judeţului Galaţi.
Candidatu ?cantidat?, Sultan deputat?
Predestinat pentru a fi ales pare a fi Candidatu Gabriel, varianta PNG în colegiul 1 Constanţa. Un alt coleg de partid, Sultan Eugen s-ar mulţumi doar cu alegerea sa în colegiul 1 Argeş. În schimb pentru Petru Buboiu, candidatul PNG pentru un post de deputat în judeţul Sălaj, va fi greu să vorbească despre boala corupţiei în România. Un alt personaj cu nume parcă făcut pentru politică este Gabriel Gospodaru. Candidatul PDL Suceava îşi încearcă şansele pentru Camera Deputaţilor. La fel şi Severus Militaru, candidatul PDL de Gorj.
Vegetaţie electorală în floare
Butuc Ovidiu Mugurel, Bostan Emil şi Mărăcine Nicolae au două lucruri în comun: sunt toţi liberali şi speră la un mandat de parlamentar pe data de 30 noiembrie în colegiile 4 Mureş, 8 Neamţ, respectiv, 3 Buzău. Democrat-liberalul Ghiveciu Marian, speră la rîndul său să adune voturi în colegiul 5 Buzău.
În dialog cu alegătorii: Mutu, Ştirbu şi cu Surdu
Discursuri de campanie interesante probabil că au Mutu Gabriel, candidat PD-L în colegiul 12 Bucureşti, şi Ştirbu Gigel Sorinel, candidat PNL în colegiul 6 Olt. Doleanţele alegătorilor par a nu ridica probleme pentru Surdu Victor Raul Soreanu, care candidează din partea PSD-PC în colegiul 6 Neamţ. Tot din partea PSD, Ionel Ciunt vizează un post de senator în Sălaj şi să ia în mâinile sale interesele acestei circumscripţii. Din rândul candidaţilor nu lipseşte nici actualul secretar de stat în Ministerul Culturii, Gigel Ştirbu, pretendent la un mandate legislative într-un colegiu din judeţul Olt.
Garderobă de campanie
Liberalilor Nădrag Matei, respectiv Lefter Ioan Silviu, le-a căzut cu drag cifra 6: a colegiilor cu acest număr din Gorj şi, respectiv, Prahova. Membru PD-L, Căciulă Aurel, candidat în colegiul 6 Vaslui are cu ce se descoperi în faţa alegătorilor. Printre candidaţii pentru Senat ai PSD se pot întâlni nume călduroase precum constănţeanca Marioara Cojoc.
Pace de Moş
Peremiştii se gândesc deja la vremuri mai liniştite în preajma apropaitelor sărbători de iarnă. Pace Ştefan, candidatul acestui partid în colegiul 7 Timişoara face pereche bună cu Moş Simion care se străduieşte pentru un mandate parlamentar în colegiul 3 Arad.
Urban, candidat de rural
Culmea ironiei, Iulian Urban, candidat al PDL vrea să atragă voturile din mediul rural. El vrea să reprezinte în Senat comunele ilfovene din sud-estul Capitalei. Rămâne de văzut cât de mult îl va ajuta, pe el sau pe rivalii săi politici, acest nume.
Culiţă, coleg de partid cu Chisăliţă
Alte capete de afiş la PSD pentru un post de deputat sunt Radu Coclici (Camera Deputaţilor- Alba), Mihai Bar (Bihor), Narcis Chisăliţă şi Ilie Mustăcilă (Caraş-Severin). Lor li se adaugă de pe acum celebrul Culiţă Tărâţă care candidează pentru un mandat de deputat în judetul Neamţ, dar şi actualul deputat Irinel Stativă, în Vaslui.
Gagiu, Birjaru şi Ciuciu pregătiţi pentru popor
PD-L a mai lansat în malaxorul electoral pentru Camera Deputaţilor nume ce duc cu gândul la ocupaţii demult apuse. Haiduc Ioan şi Birjaru Cosmin ar reînvia vremurile de altădată, în timp ce independentul Radu-Paul Vătavu, candidat în Colegiul deputaţi 4 de Neamţ, pare a avea ceva pregătire în materie: fost ofiţer în cadrul SRI. Alţi doi candidaţi independenţi cu nume provenite direct din jargou, Constantin-Ciuciu Timoc şi Ionel-Comsin Gagiu şi se străduiesc să culeagă voturi în colegiile 3 şi 5 ale Diasporei. În fine, Silviu Prigoană, democrat liberal pentru un colegiu bucureştean crede că numele său constituie un adevărat brand care i-ar putea facilita drumul spre un mandat parlamentar de patru ani.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: candidati alegeri parlamentare
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close