Antena 3 CNN Actualitate Pensie de nici 800 de lei, după 36 de ani de muncă. Tribunalul Iaşi, după ce românca a dat în judecată Casa de Pensii: "Pensia a fost calculată corect"

Pensie de nici 800 de lei, după 36 de ani de muncă. Tribunalul Iaşi, după ce românca a dat în judecată Casa de Pensii: "Pensia a fost calculată corect"

O femeie din Iaşi, cu o pensie de nici 800 de lei după aproape 36 de ani de muncă, a mers în instanţă să ceară o majorare, însă nu a avut succes.

Pensie de nici 800 de lei, după 36 de ani de muncă. Tribunalul Iaşi, după ce românca a dat în judecată Casa de Pensii: "Pensia a fost calculată corect"
Sursa foto: Getty Images
de Georgiana Adam    |    08 Mai 2024   •   20:00

Pensia femeii, în valoare de 797 de lei, este de două ori și jumătate mai mică decât pensia medie din Iași, dar și cu 40% mai mică decât pensia minimă pe țară.

Totuşi, decizia instanţei a fost aceea că pensia femeii a fost calculată corect.

În 2023, Maria C. a dat în judecată Casa de Pensii, cerând emiterea unei decizii privind pensia sa, care să ia în considerare întreaga contribuție. 

Femeia a arătat că se pensionase în 2014, după 36 de ani și 9 luni de muncă, din care 11 ani și 5 luni în grupa întâi. Pensia calculată se ridica la 797 de lei. 

Singura perioadă neluată în calcul și pe care femeia o invoca era de cinci luni: două în 1982, două în 1994-1995, când fusese încadrată în grupa întâi și încă una în 2006, când avusese un salariu de 1.020 lei.

De cealaltă parte, reprezentanții Casei Județene de Pensii au precizat că femeia nu contestase decizia de pensionare din 2014 și nici trei decizii de revizuire a pensiei, emise în 2017. 

Pensia femeii fusese calculată corect, luându-se în calcul toate perioadele de grupă sau de condiții grele de muncă. 

Explicaţia este că cele două luni din 1994 nu au putut fi luate în calcul, pentru că societatea nu funcționase, iar femeii nu i se achitaseră contribuțiile de asigurări sociale.

La instanţa de fond, judecătorii nu au găsit niciun argument în favoarea femeii. 

"Contestatoarea nu a indicat niciun element pe care şi-a bazat afirmaţia sau vreun calcul propriu, raportat la cel al intimatei, prin care să demonstreze acest aspect, după cum nu a solicitat nici administrarea probei cu expertiză contabilă pentru a demonstra pretinsa eroare. 

Astfel, ea s-a limitat să afirme că pensia nu a fost calculată corect şi a indicat mai multe dispoziţii legale în materie de calcul", au constatat judecătorii. 

Lămuririle oferite de Casa de Pensii, care a prezentat în detaliu modul de calcul al punctajului femeii, i-au convins pe judecători că pensia a fost calculată corect, femeia meritând doar 797 de lei lunar. Sentința Tribunalului este supusă apelului, potrivit ziaruldeiasi.ro.

×
Subiecte în articol: pensionara pensie Iași
Parteneri
Incendiu puternic într-o parcare plină cu TIR-uri, la Timişoara!
x close