Antena 3 CNN Actualitate Pensia pe care o primeşte actorul Dorel Vişan, după o viaţă petrecută pe scenă

Pensia pe care o primeşte actorul Dorel Vişan, după o viaţă petrecută pe scenă

Dorel Vișan, actor renumit de film şi teatru, a dezvăluit ce pensie primește de la statul român, după o viaţă petrecută pe scenă.

Pensia pe care o primeşte actorul Dorel Vişan, după o viaţă petrecută pe scenă
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Claudia Popovici    |    02 Ian 2024   •   22:00

După o viață dedicată teatrului, Dorel Vișan, unul din cei mai cunoscuți și apreciați actori români, a mărturisit că se descurcă cu greu financiar și a oferit detalii despre pensia pe care o primește lunar de la stat.

Potrivit acestuia, pensia sa este suficientă doar pentru a cumpăra un bilet de avion Cluj-București.

Mai exact, actorul, în vârstă de 83 de ani, primește lunar o pensie în valoare de 1.400 de lei. Pe lângă pensie, actorul beneficiază şi de o indemnizație de merit pentru contribuția sa în domeniul artistic, însă chiar şi aşa traiul zilnic este destul de greu.

De aceea, încă din 2021, actorul Dorel Vişan a decis să se retragă din viaţa publică. S-a mutat la țară, acolo unde a redescoperit agricultura.

"M-am retras la muncă, nu la moșie, fiindcă moșia e pretențioasă. Aceia care se retrag la moșie, nu lucrează. Ăia nu muncesc. Lucrează alții pentru ei”, a mărturisit Dorel Vișan în 2021 pentru impact.ro.

Cât despre actorie, Dorel Vişan mărturisește că îl mai apucă uneori dorul de public, de scenă.

"Mai există un dor de scenă, dar s-a topit într-o lume care a dispărut. Fiecare generație are felul ei de a se manifesta. Din păcate, trăim într-o lume în care generațiile tinere au fost derutate. Li s-a dat credința mincinoasă că sunt liberi.

Fără să li spună că libertatea implică și responsabilitate… Și așa am ajuns să trăim într-o lume în care nimeni nu mai răspunde pentru cuvântul pe care-l rostește sau de chipul pe care-l înfățișează”, a mai declarat Dorel Vișan, potrivit fanatik.ro

Cine este Dorel Vişan

Dorel Vișan, actor de film și teatru, s-a născut la 25 iunie 1937, în localitatea Bulzeștii de Sus, județul Hunedoara.

Și-a începu cariera artistică la Teatrul Național din Cluj-Napoca, unde a fost angajat încă din anii studenției. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale” din București și a devenit repede un nume de referință în teatrul românesc.

Dorel Vișan s-a distins în numeroase roluri pe scenă, dovedind o mare flexibilitate și capacitate de a interpreta personaje complexe. A jucat în multe piese clasice și moderne, fiind apreciat pentru interpretarea sa profundă și emoțională.

În cinematografie, Dorel Vișan a avut de asemenea o carieră impresionantă. Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat se numără "Păcală" (1974), "Tănase Scatiu" (1976), "Bietul Ioanide" (1979), "Moromeții" (1987), și "Cel mai iubit dintre pământeni" (1993). Aceste roluri i-au adus recunoașterea și admirația publicului, precum și numeroase premii și distincții.

În anii următori, Dorel Vişan a jucat în filmele "Magnatul" (2004) şi "Sistem nervos" (2005). În paralel cu activitatea sa artistică de pe scena Teatrului din Cluj şi din filme, a fost şi director al Teatrului "Lucian Blaga” din Cluj, precum şi profesor la Universitatea "Babeş-Bolyai” din acelaşi oraş.

×
Subiecte în articol: actor Dorel Vişan pensie
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close