Antena 3 CNN Actualitate Cum pot beneficia românii de pensie pentru anii lucraţi în străinătate. Documentele necesare și calcularea pensiei

Cum pot beneficia românii de pensie pentru anii lucraţi în străinătate. Documentele necesare și calcularea pensiei

Românii care au lucrat în străinătate, într-una sau mai multe dintre țările Uniunii Europene, pot obține drepturi de pensie.

Cum pot beneficia românii de pensie pentru anii lucraţi în străinătate. Documentele necesare și calcularea pensiei
Sursa foto: Pixabay
de Adelina Miron    |    29 Dec 2021   •   22:20

Pentru ca acest lucru să fie posibil, cererea de pensionare se depune la casa de pensii din țara în care locuiesc sau din ultima țară în care au lucrat. Dacă nu au lucrat niciodată în țara în care locuiesc, aceasta va înainta cererea către țara în care au lucrat ultima dată.

Țara respectivă se va ocupa de cerere și va aduna dovezile care atestă contribuțiile pe care le-au plătit în toate țările în care au lucrat. În unele țări, casa de pensii le trimite persoanelor aflate aproape de vârsta de pensionare un formular de cerere de pensionare. În cazul în care formularul nu este trimis, casa de pensii poate fi contactată pentru emiterea documentului, potrivit ghidului pus la dispoziție pe site-ul europa.eu.

Documentele necesare pentru obținerea dreptului de pensie diferă de la o țară la alta, însă, în general, se solicită furnizarea datelor bancare și a unui document de identificare. Pentru detalii, este necesară contactarea casei de pensii care tratează cererea.

Românii nu vor putea primi pensia de stat din țara în care locuiesc sau în care au lucrat ultima dată decât din momentul în care au împlinit vârsta legală de pensionare din acea țară. De asemenea, dacă au dobândit drepturi de pensie și în alte țări, vor putea primi părțile corespunzătoare doar în momentul în care au împlinit vârsta legală de pensionare din țările respective.

În unele țări din UE, este obligatoriu să fi lucrat o anumită perioadă pentru a dobândi dreptul la pensia corespunzătoare. În asemenea cazuri, casa de pensii trebuie să aplice principiul cumulării perioadelor, adică să ia în calcul toate perioadele lucrate în alte țări din UE, ca și cum ar fi fost lucrate pe teritoriul țării în cauză.

Întrucât unele țări din UE nu oferă pensii pentru perioade scurte de lucru, drepturile corespunzătoare perioadei respective nu se pierd, ci sunt luate în calcul pentru stabilirea pensiei în țările în care perioadele lucrate au fost mai lungi.

Calcularea pensiei

Casele de pensii din fiecare țară din UE în care au lucrat vor analiza contribuțiile pe care le-au plătit la fondul de pensii din țara respectivă, dar și durata și valoarea contribuțiilor plătite în alte țări.

Fiecare țară calculează ce pensie ar trebui să plătească ținând cont de toate perioadele lucrate în orice țară din UE.

Pentru aceasta, cumulează perioadele lucrate în toate țările din UE și stabilește pensia teoretică, adică pensia pe care ar trebui să o plătească dacă toate contribuțiile ar fi fost vărsate în fondul său de pensii, pe toată durata. Valoarea rezultată se ajustează apoi pentru a reflecta durata efectivă a perioadelor de cotizare din țara respectivă („prestație pro-rata").

Dacă sunt îndeplinite criteriile de eligibilitate pentru a primi o pensie de stat într-o anumită țară, indiferent de perioadele în care s-a cotizat la fondurile de pensii din alte țări, casa de pensie calculează și pensia națională, cunoscută drept „prestație autonomă".

Autoritatea națională compară apoi prestația pro-rata și prestația autonomă și oferă prestația care are valoarea mai mare în țara respectivă. În cele din urmă, se trimite un formular P1, care va justifica decizia fiecărei țări cu privire la cererea de pensionare.

În general, țările care plătesc pensii transferă sumele datorate într-un cont bancar din țara de reședință, dacă este una dintre țările UE. Dacă se află în afara UE, ar putea fi necesară deschiderea câte unui cont bancar în fiecare dintre țările care plătesc pensiile.

Pensia de invaliditate și pensia de urmaș

Regulile prezentate mai sus sunt valabile și pentru calcularea pensiilor de invaliditate și de urmaș.

Dacă se solicită o pensie de invaliditate sau o alocație pentru pierderea capacității de muncă, este posibil ca fiecare țară în care s-a lucrat să insiste asupra necesității de examinare separată a dosarului și să ajungă la un rezultat diferit. În timp ce una dintre țări ar putea face încadrarea în gradul I de invaliditate, o alta ar putea să considere că solicitantul este total apt de muncă.

Pensia de urmaș nu există în toate țările din UE. Dacă soțul sau soția solicitantului lucrează în străinătate trebuie verificat dacă țara respectivă oferă astfel de pensii.

Informații despre casele de pensii din țările UE sunt disponibile aici.

×
Subiecte în articol: pensie romani calcul pensie
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close