Antena 3 CNN Actualitate Medicamente compensate 2024. Cine beneficiază de compensare de 100% la rețetă

Medicamente compensate 2024. Cine beneficiază de compensare de 100% la rețetă

Persoanele asigurate prin sistemul de asigurări de sănătate din România beneficiază de medicamente suportate din FNUASS.

Medicamente compensate 2024. Cine beneficiază de compensare de 100% la rețetă
Sursa foto: Profimedia Images
de Laura Dinu    |    22 Mar 2024   •   18:00

Medicamentele decontate sunt eliberate pe baza unui prescripții medicale. Însă decontarea poate varia între 20% și 100%.

Totodată, medicamentele decontate din FNUASS pot fi eliberate doar de farmaciile care au contract cu casele de asigurări de sănătate. 

Procentul de compensare aplicat asupra prețului de referință este diferențiat în funcție de sublista în care se regăsește medicamentul și poate varia de la 20 la 100%, în funcție de categoria din care face parte medicamentul. 

Compensarea medicamentelor se face și în funcție de diferite segmente de populație cărora li se adresează aceste medicamente.

Astfel, copiii cu vârsta cuprinsă între 0 - 18 ani, gravidele și lehuzele, tineri de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi (inclusiv absolvenții de liceu până la începutul anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni), ucenicii sau studenții și persoanele prevăzute în legile speciale beneficiază de gratuitate suportată din Fond (compensare 100% din prețul de referință).

Medicamente compensate cu 90% pentru pensionare cu venituri de până în 1830 de lei

Pensionarii cu venituri din pensii și indemnizație socială pentru pensionari de până la 1.830 lei pe lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, beneficiază de compensare 90% din prețul de referință pentru medicamentele din sublista B de medicamente, scrie avocatnet.ro.

Pentru ca accesul pensionarilor la medicamentele compensate cu 90% să nu fie afectat, în contextul majorării valorii punctului de pensie de la începutul anului, pragul maxim al pensiei pentru care se acordă medicamentele compensate a fost majorat. 

”Începând cu 1 ianuarie 2024, vor beneficia de compensarea cu 90% a medicamentelor pensionarii cu venituri de până la 1.830 lei pe lună, comparativ cu pragul de 1.608 lei pe lună din prezent.

Beneficiază de aceste dispoziții legale toți pensionarii cu venituri din pensii și indemnizație socială de până la 1.830 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, pentru care se aprobă compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor corespunzătoare denumirilor comune internaționale prevăzute în sublista B din Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum și denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, potrivit CNAS.

Medicamentele compensate pot fi prescrise de medicul de familie, dar și de medicul specialist

Medicamentele compensate pot fi eliberate de către medicul de familie sau de medicul specialist, aceștia putând prescrie medicamentele compensate pentru afecțiuni care se regăsesc în "Rezumatul caracteristicilor produsului" sau în protocoalele terapeutice. 

Prescrierea medicamentelor se face de regulă în funcție de substanța activă (DCI), însă în anumite situații, cum ar fi prescrierea produselor biologice sau a medicamentelor aflate în contracte cost-volum, prescrierea poate fi făcută și pe denumirea comercială a medicamentului.

Medicamentele compensate pot fi ridicate din orice farmacie din țară

Prescripțiile medicale sunt valabile pentru perioade diferite în funcție de tipul afecțiunii și de stadiul acesteia. De exemplu, în afecțiuni acute, prescripția este valabilă pentru maximum 7 zile, în timp ce pentru bolnavii cu boli cronice stabilizate, poate fi valabilă pentru până la 90 de zile.

Eliberarea medicamentelor prescrise în regim compensat se face în farmacii, iar beneficiarul trebuie să prezinte cardul național de sănătate. Medicamentele pot fi ridicate din orice farmacie din țară care are contract cu CNAS.

×
Subiecte în articol: medicamente compensate
Parteneri
Primele imagini din interiorul halei cuprinse de incendiu, în București
x close