Antena 3 CNN Actualitate Pensionarii militari protestează în Capitală şi pichetează prefecturile din ţară

Pensionarii militari protestează în Capitală şi pichetează prefecturile din ţară

Pensionarii militari protestează în Capitală şi pichetează prefecturile din ţară
Sursa foto: Foto: Mediafax
24 Ian 2011   •   08:42

Ziua Unirii este sărbătorită de pensionarii militari cu proteste. Aceştia pichetează, luni prefecturile din ţară, iar în Capitală protestează în faţa Palatului Victoria, a sediilor SRI şi a ministerelor Apărării şi Internelor. Unii dintre ei au venit cu talonul de pensie pentru a demonstra că au pierdut sume mari la recalculare.

Aproximativ o mie de pensionari militari s-au adunat, luni dimineaţă, în Piaţa George Enescu din Capitală şi au pornit un marş de protest spre Piaţa Eroilor. Ulterior, aceştia s-au adunat pe platoul Academiei Militare.

Manifestanţii poartă pancarte cu denumirea Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezervă şi în Retragere (SCMD) şi drapele. Oamenii au scandat "Jos Băsescu!" şi "Demisia!".

 


Concomitent cu protestul din Capitală, membrii din ţară ai sindicatului pichetează sediile prefecturilor din oraşele reşedinţă de judeţ şi depun un document cu revendicările pensionarilor militari.  În documentul intitulat "Ultimatum (Somaţie)", SCMD îi "somează" pe premierul Emil Boc, miniştrii Gabriel Oprea, Traian Igaş, Ioan Botiş, Cătălin Predoiu, Gheorghe Ialomiţianu şi directorul SRI George Maior să întrerupă procedurile de aplicare retroactivă a Legilor 119 şi 263 din 2010 şi să respecte Constituţia, care stipulează că o lege nu poate dispune decât pentru viitor.

Sindicatul mai cere guvernanţilor să renunţe la decizia de impozitare suplimentară cu 5,5% a pensiilor mai mari de 740 de lei, atât civile cât şi militare.

Sute de militari în rezervă au protestat în Oradea, Craiova, Deva sau Timişoara faţă de decizia de recalculare a pensiilor. La Oradea şi Craiova, protestul a avut loc în timpul festivităţilor dedicate Zilei Unirii Principatelor.

Pensionarii militari sunt nemulţumiţi de reacţia preşedintelui Traian Băsescu referitoare la recalcularea pensiilor. Aceştia susţin că statul le-a întors spatele şi nu au mari speranţe că se va mai schimba ceva. Cu toate acestea, foştii militari spun că nu vor renunţa la proteste până ce Guvernul nu va renunţa la ideea recalculării pensiilor.

Restricţii în trafic

Mitingul pensionarilor militari din Capitală aduce şi restricţii în trafic. Astfel, circulaţia va fi restricţionată pe arterele care intersectează traseul cuprins între Calea Victoriei - Bulevardul Naţiunilor Unite - Şoseaua Panduri, dar şi cele din zona Academiei Militare.

Acţiunea de protest se va termina la ora 15:30. Până atunci, poliţiştii le recomandă şoferilor să evite zonele indicate.

×
Subiecte în articol: pensionari militari protest recalculare pensii
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close