Antena 3 CNN Actualitate Percheziții de amploare în spitale. Medicii sunt acuzați că luau șpagă | Pacienții, puși în pericol în timpul operațiilor

Percheziții de amploare în spitale. Medicii sunt acuzați că luau șpagă | Pacienții, puși în pericol în timpul operațiilor

Sunt percheziții în mai multe locații din Brașov, Iași și Neamț la persoane, firme, unități medicale și un ONG, într-un dosar în care există indicii că medici sunt acuzați de dare și luare de mită, dar și de punerea în pericol a pacienților.

de Andreea Ştefan    |    17 Feb 2023   •   09:52

Polițiștii din cadrul IGPR - Direcția de Investigare a Criminalității Economice și Direcția de Investigații Criminale, IPJ Brașov, IPJ Iași, IPJ Neamț și IPJ Suceava, pun în aplicare 24 de mandate de percheziție domiciliară

Cadrele medicale sunt bănuite de trafic de influență, de fals, uz de fals, de dare și luare de mită.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Acest dosar a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În completare a acestuia, investigațiile criminale efectuează aceste percheziții din cauza faptului că se bănuiește că aceste cadre medicale ar fi folosit aparatură medicală neconform.

Citește și: Spitalele din București, fără materiale şi medicamente vitale din cauza scumpirilor: "Dacă ţii la viaţă mergi şi cumperi"

Totodată, vor fi efectuate 8 controale economice la sediile sociale și punctele de lucru ale unor societăți comerciale și se vor pune în aplicare 4 ordonanțe prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracțională.

Perchezițiile au loc și la sediul unei instituții, o primărie și al unui ONG.

Potrivit surselor, medicii sau asistenții medicali, cei care intrau în contact cu pacienții cărora le-ar fi livrat aceste dispozitive medicale și aparatură neconform, ar fi efectuat operații care au pus viața în pericol acestor pacienți.

”Din cercetări a rezultat suspiciunea rezonabilă cu privire la săvârșirea mai multor infracțiuni de dare de mită, luare de mită și falsuri, săvârșite de cadre medicale sau persoane din anturajul acestora, precum și indicii cu privire la faptul că aceste cadre medicale ar fi efectuat mai multe intervenții chirurgicale, cu încălcarea procedurilor de lucru și a indicațiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace (stimulatoare cardiace și defibrilatoare), care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea ori viața unor persoane, pacienți ai acestora.

De asemenea, au fost constatate încălcări ale prevederilor legale în domeniul construcțiilor, cu privire la un imobil situat într-o zonă încadrată ca arie protejată”, arată Poliția Română.

După efectuarea perchezițiilor domiciliare, echipele constituite împreună cu organele de control din cadrul ANAF – Direcția Generală Antifraudă Fiscală-Direcția regională antifraudă fiscală Suceava vor efectua controale specifice, în vederea luării măsurilor legale cu privire la operațiunile derulate de societățile comerciale vizate, în domeniul producerii și distribuției de echipamente și dispozitive medicale.

De asemenea, vor fi puse în executare nouă mandate de aducere ale persoanelor cercetate în cauză și vor fi citați mai mulți martori, în vederea audierii, activitățile urmând a fi desfășurate la sediul IPJ Iași.

×
Subiecte în articol: perchezitii spitale spaga
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close