Antena 3 CNN Actualitate Perele turceşti pline cu pesticide au ajuns pe piaţă din vina ANSVSA. Ministrul Constantin: Am început o anchetă

Perele turceşti pline cu pesticide au ajuns pe piaţă din vina ANSVSA. Ministrul Constantin: Am început o anchetă

Perele turceşti pline cu pesticide au ajuns pe piaţă din vina ANSVSA. Ministrul Constantin: Am început o anchetă
Sursa foto: Foto: wikimedia.org
de M.Z.    |    07 Mar 2013   •   20:26

Perele cu conţinut mare de pesticide, provenite din Turcia, au ajuns la comercializare pentru că un angajat al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a permis acest lucru, deşi exista un certificat ce menţiona aceste depăşiri ale valorilor de pesticide, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Potrivit demnitarului, cazul este unul de fraudă, fiind declanşată o anchetă.

"Pe zona de legume/fructe, vreau să accentuez că tot acest control a început din toamna anului trecut, atunci când în grapefruiturile importate din Turcia a fost depistată o cantitate mai mare de pesticide decât limita admisă. (...) Nu s-au mai descoperit din luna noiembrie şi până acum două săptămâni, când a fost cazul cu perele importate din Turcia. Acolo a fost un caz de fraudă, pentru că cineva din Autoritatea Sanitară Veterinară - cu toate că exista un certificat care spunea că există acea cantitate mai mare de pesticide - a permis comercializarea acelor produse. Există deja o anchetă la poliţie în acest sens", a spus Constantin, potrivit Agerpres.

Aproape 10 tone de legume şi fructe provenite din Turcia, la care s-au constatat depăşiri ale valorilor de pesticide, au fost descoperite de inspectorii sanitar-veterinari la începutul lunii februarie şi au fost distruse în mare parte, informa, pe 6 martie, ANSVSA.

Potrivit sursei citate, un transport de 3.342 kilograme de pere din Turcia a fost depistat pe 7 februarie 2013, având un buletin de analiză emis de laboratorul EuroLab Bulgaria, cu depăşiri ale valorii pentru pesticidele Carbendazim şi Benomyl.

În urma acestui rezultat, a fost declanşată alerta prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF), iar produsele au fost sechestrate în vederea trimiterii spre distrugere.

În cele din urmă, inspectorii ANSVSA au constatat că, de fapt, fusese distrusă doar cantitatea de 2.977 kilograme, diferenţa de 365 kilograme fiind trimisă spre comercializare.

Unitatea de depozitare a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 6.000 lei.

×
Subiecte în articol: ANSVSA Daniel Constantin
Parteneri
Furtuna Mathis loveşte Europa! Ce fenomene meteo extreme sunt așteptate
x close