Antena 3 CNN Actualitate Pericol de moarte pe Dunare: O navă cu 700 de tone de porumb s-a scufundat noaptea trecută

Pericol de moarte pe Dunare: O navă cu 700 de tone de porumb s-a scufundat noaptea trecută

Pericol de moarte pe Dunare: O navă cu 700 de tone de porumb s-a scufundat noaptea trecută
Sursa foto: Foto: azstarnet.com
27 Feb 2012   •   21:22

E pericol de moarte pe Dunăre din cauza podurilor de gheaţă care încep să se rupă. 12 prefecturi din zona Dunării au primit avertizare hidrologică. Sloiurile mişcătoare trag după ele ambarcaţiunile care de mai mult de o lună au fost captive în fluviul îngheţat. O navă s-a scufundat azi noapte, la Călăraşi. Doi marinari s-au salvat în ultimul moment, chiar în timp ce sloiurile împingeau nava pe fundul apei. Situaţia este atât de periculoasă pe Dunăre încât marinarii au ordin ca în caz de urgenţă să părăsească navele şi să-şi salveze vieţile.

Cât vezi cu ochii sunt numai sloiuri de gheaţă care se mişcă cu o forţă uluitoare din amonte în aval.

Au fost de ajuns două zile cu temperaturi de peste 10 grade, ca să declanşeze haosul pe Dunăre. Un pod de gheaţă de câţiva kilometri s-a spart în zona Chiciu, din judeţul Călăraşi. Sloiurile au luat-o la vale, cu tot cu navele ancorate la mal.

De aproape 24 de ore echipajul navei DUNAV se chinuie să redreseze ambarcaţiunea. A fost lovită de alte nave în derivă, iar sloiurile au aruncat-o pe mal.

Noaptea trecută, Dunărea a înghiţit o navă. Prins ca într-un vârtej de gheaţă, un şlep încărcat cu 700 de tone de porumb s-a scufundat. Echipajul de pe ADA1 a sărit în ultimul moment pe sloiuri.

Prin întuneric, cu legăturile tăiate, 18 barje din două convoaie au pornit în aval, purtate de zăpor. Multe sunt părăsite de echipaj.

Două nave, sub pavilion sârbesc plutesc fără nicio direcţie, cu marinarii pe punte.

Deocamdată zăporul din zona Călăraşi nu poate fi spart. Căpitănia nu are un spărgător de gheaţă. Un elicopter militar survolează zona şi o unitate de genişti e pregătită să arunce în aer podurile de gheaţă dacă va fi necesar.



×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close