Antena 3 Actualitate Pericol pentru sănătate. 70% dintre români cumpără medicamente fără să consulte un medic

Pericol pentru sănătate. 70% dintre români cumpără medicamente fără să consulte un medic

19 Iul 2011   •   21:26
Pericol pentru sănătate. 70% dintre români cumpără medicamente fără să consulte un medic
Sursa foto: Foto: Antena 3

Şapte din zece români nu consideră necesar să consulte un medic înainte de a lua pastile. Nici farmaciştii nu ajută, care dau la liber medicamente care trebuie vândute doar cu reţetă. Este foarte grav, pentru că, potrivit unor studii de specialitate, pastilele pe care le înghiţim în mod regulat, ne atacă organele.

Suntem campioni la înghiţit pastile cu pumnul. La o durere cât de mică, dăm fuga la farmacie şi cumpărăm ce a zis vecina sau o rudă că funcţionează. Chiar şi fără reţetă. Iar unele farmacii nu fac decât să ne încurajeze, chit că fac un lucru ilegal.

Agenţia Naţională a Medicamentului avertizează că automedicaţia poate avea efecte grave asupra oamenilor. Efectele adverse pot varia de la afecţiuni gastro-intestinale sau cardiace, în cazul unei persoane sănătoase, la cronicizarea bolilor, în cazul personelor bolnave.

În alte ţări ca Spania, Australia sau Japonia, s-a renunţat la remediile pe bază de nimesulidă, după ce mai multe persoane au raportat că au avut probleme la ficat din cauza lor.

În farmaciile de la noi, medicamentele pe bază de nimesulidă, Aulinul, cel mai cunoscut dintre acestea,  sunt la la mare căutare. Iar trei sferturi se vând fără reţetă.

În doar trei luni de zile, în România, au fost vândute peste 24 de milioane de pastile din clasa în care sunt incluse şi medicamentele pe bază de nimesulidă. Cu reţetă sau la liber.

Un studiu recent făcut de o mare companie farmaceutică arată că în 2010, peste 70% din populaţia României lua pastile fără să consulte un specialist. Jumătate din acest procentaj susţine că are suficientă pregătire pentru a-şi trata afecţiunile minore fără ajutorul medicului.

×
Subiecte în articol: sanatate medicamente farmacii

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close