Antena 3 CNN Actualitate Perioadă neagră: Peste 10.000 de angajaţi CFR vor deveni şomeri şi 15.000 de posturi din învăţământ vor fi reduse

Perioadă neagră: Peste 10.000 de angajaţi CFR vor deveni şomeri şi 15.000 de posturi din învăţământ vor fi reduse

Perioadă neagră: Peste 10.000 de angajaţi CFR vor deveni şomeri şi 15.000 de posturi din învăţământ vor fi reduse
Sursa foto: profesori
07 Mar 2010   •   12:14

Concedieri şi proteste. Asta se anunţă pentru următoarea perioadă, în condiţiile în care 10.000 de oameni de la căile Ferate Române vor fi daţi afară în curând. Şi nici în Educaţie situaţia nu este mai bună. Sindicaliştii se gândesc chiar să suspende activitatea în câteva şcoli din ţară pentru că profesorii nu şi-au primit salariile pe luna trecută.

Guvernul a finalizat lista cu numărul angajaţilor CFR care vor fi disponibilizaţi. Numai de la CFR Marfă vor fi disponibilizaţi 6.700 de lucrători. De la CFR Călători vor pleca nu mai puţin de 1.100 de angajaţi, în vreme ce SC Întreţinere şi Reparaţii Vagoane trimite acasă 800 de muncitori. Reprezentanţii partidelor din opoziţie spun că valul de concedieri ar fi putut fi evitat prin modernizarea infrastructurii căilor ferate. În total, vor rămâne şomeri, peste 10.000 de angajaţi ai CFR.

Peste 4.700 de angajaţi ai CFR Marfă, vor rămâne fără un loc de muncă, începând din 8 martie. Până la sfârşitul lunii, alţi 1.317 lucrători de la CFR călători vor fi disponibilizaţi. Iar în aprilie, aproximativ 1.000 de salariati de la CFR SA vor fi trimişi în şomaj.

Sindicaliştii din CFR spun că nu le rămâne decât să conteste în instanţă decizia Executivului privind disponibilizările. Cei care îşi vor pierde locul muncă vor primi pe lângă ajutorul de şomaj, şi o sumă compensatorie. Sindicaliştii de la Cartel Afla susţin însă că plăţile compensatorii oferite angajaţilor CFR sunt discriminatorii. Guvernul a restrâns cu 8-9 luni perioada de acordare a banilor.

Probleme nu sunt numai la Căile Ferate Române. În şcoli, profesorii se pregătesc de proteste.

Autorităţile locale din mai multe judeţe nu mai au bani pentru salariile profesorilor, motiv pentru care sindicaliştii ameninţă cu suspendarea orelor, în trei zile, câte două ore.

Sindicaliştii spun că în sistemul de învăţământ vor fi reduse 15.000 de posturi, în condiţiile în care în ultimii zece ani nu s-a angajat niciun om.

Cadrele didactice afiliate la FSLI vor decide, miercuri, prin referendum, programul acţiunilor de protest. La fel vor proceda şi profesorii sindicalişti de la Federaţia Educaţiei Naţionale.

Antena 3




×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close