Antena 3 CNN Actualitate Perioada sărbătorilor favorizează dispariţia copiilor nesupravegheaţi. Vezi sfaturile specialiştilor pentru părinţi

Perioada sărbătorilor favorizează dispariţia copiilor nesupravegheaţi. Vezi sfaturile specialiştilor pentru părinţi

Perioada sărbătorilor favorizează dispariţia copiilor nesupravegheaţi. Vezi sfaturile specialiştilor pentru părinţi
Sursa foto: In perioada sarbatorilor de iarna, numarul copiilor care dispar creste
21 Dec 2009   •   16:26
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Pentru că sărbătorile sunt pe cale să ne treacă pragul, iar marile oraşe din ţară au început deja să organizeze evenimente pentru Crăciun şi Anul Nou, Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual Focus avertizează părinţii asupra riscurilor de dispariţii ale copiilor în perioada sărbătorilor de iarnă. Antena3.ro vă prezintă câteva sfaturi despre cum ar trebui să-şi protejeze părinţii copiii, astfel încât cei din urmă nu se piardă.

Deşi este un an mai dificil din punct de vedere economic, supermarket-urile şi hipermarket-urile vor continua să fie locul de unde majoritatea românilor se va aproviziona pentru aceste sărbători. Goana dupa cumpărături, în condiţiile în care părinţii sunt împreună cu cei mici, este însoţită, de regulă, de o supraveghere mai relaxată a copiilor, iar efectele acestei relaxări se pot transforma în dispariţii sau rătăciri ale copiilor.

?În această perioadă, unii părinţi obişnuiesc să îşi trimită copiii singuri la cumpărături. Atenţionăm asupra acestui lucru, care poate constitui o sursă a dispariţiilor, conform datelor centralizate de noi şi le reamintim părinţilor să comunice mai mult cu copiii lor, să-i supravegheze îndeaproape şi să acţioneze responsabil la semnalele pe care le dau aceştia prin comportamentul lor în această perioadă. Câteva lucruri pe care un copil trebuie să le ştie pentru a fi în siguranţă sunt: să nu deschidă uşa dacă este singur acasă şi nu aşteaptă pe nimeni, să-şi cunoască numele, adresa, numărul de telefon şi numele părinţilor şi să nu le spună oricui, să accepte un cadou sau dulciuri doar cu voia părinţilor şi să spună întotdeauna părinţilor unde şi cu cine pleacă?, explică pentru Antena3.ro Patrick Danilevici, director de comunicare la Centrul Focus.

?Umblatul cu pluguşorul sau colinda se pot transforma în pericole dacă familiile nu cunosc locurile exacte în care copiii vor merge?

De asemenea, Centrul Focus a realizat recomandările pentru părinţi şi în funcţie de mediile în care locuiesc copiii, respectiv cel urban şi rural.

Astfel, în mediul urban, odată cu începerea sezonului de iarnă, fenomenul de dispariţie şi fugă de acasă a copiilor poate înregistra cote ridicate în această perioadă. Lipsa unei supravegheri adecvate, neînţelegerile din sânul familiei, dorinţa adolescenţilor de alcătuire de grupuri de distracţie pentru Crăciun sau Revelion poate transforma uneori perioada de iarnă într-o lună în care dispariţiile copiilor sunt mai frecvente.

Apoi, în mediul rural, obiceiurile de Crăciun şi Revelion, cum ar fi umblatul cu pluguşorul sau colinda se pot transforma în pericole dacă familiile nu cunosc locurile exacte în care copiii vor merge.

?Sfătuim părinţii să ceară copiilor o reîntoarcere acasă la fiecare 2-3 ore, mai ales că în această perioadă de iarnă ziua este mult mai scurtă, iar temperaturile sunt foarte scăzute. Însă în cazul în care copilul dispare sau fuge de acasă îi sfătuim să sune imediat la Centrul FOCUS, la numarul unic gratuit 116 000 şi 112 Poliţie, precum şi să comunice toate datele şi semnalmentele copilului. De asemenea, recomandăm părinţilor să aibă o fotografie cât mai recentă a copilului, pentru că astfel uşurează munca noastră, a poliţiei şi măresc şansele de identificare a copilului dispărut?, adaugă Danilevici pentru Antena3.ro.

După statisticile Centrului Focus, dispariţiile de copii se grupează pe două categorii de vârstă, respective 6-11 ani şi 12-17 ani, iar ultima grupă de vârstă este şi cea mai frecventă care apare în evidenţele ong-ului.

Paula Safta, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: sărbători paula safta
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close