Antena 3 CNN Actualitate Personalităţi care ne-au părăsit în 2020

Personalităţi care ne-au părăsit în 2020

2020, un a trist pentru lumea artistică din România. Draga Olteanu-Matei, Carmen Galin, Ştefan Sileanu, Vladimir Găitan sunt doar câţiva dintre cei care ne-au părăsit.

Personalităţi care ne-au părăsit în 2020
de Georgiana Adam    |    29 Dec 2020   •   23:50

Draga Olteanu-Matei, marea actriţă de teatru şi film cunoscută pentru rolurile din peste 90 de producţii cinematografice, 50 de piese de teatru şi 100 de producţii de televiziune, a murit pe 18 noiembrie, la vârsta de 87 de ani.

Membră a Generaţiei de Aur a teatrului românesc şi cu o carieră care se întinde de-a lungul a 55 de ani, actriţa Draga Olteanu Matei a încântat spectatorii români interpretând zeci de personaje în filme, spectacole de teatru şi scenete TV.

După pensionarea sa din Teatrul Naţional (1992), marea actriţă a înfiinţat, la Piatra Neamţ, compania teatrală pentru actori neprofesionişti ''Teatrul Vostru''.

Dan Andrei Aldea, chitarist, compozitor şi orchestrator, fost lider al formaţiei Sfinx, a murit pe 18 ianuarie, la vârsta de 69 de ani, în urma unui stop cardiac. A scris muzică de scenă, dar a semnat şi coloana sonoră a filmului "Nunta de piatră" (r. Dan Piţa, Mircea Veroiu). Melodiile sale au încântat însă generaţii întregi.

Muzicologul Grigore Constantinescu, profesor universitar, a murit pe 21 ianuarie, la vârsta de 82 de ani, din cauza unui infarct.

Luna următoare, Ovidiu Neculai Bufnilă, jurnalist şi purtător de cuvânt al Societăţii Ornitologice Române, a decedat la vârsta de 42 de ani din aceeaşi cauză.

Pe 13 martie, a încetat din viaţă actriţa de teatru şi film Carmen Galin, cunoscută pentru rolurile din filme ca "Ilustrate cu flori de câmp" (1975), regizat de Andrei Blaier, "Tănase Scatiu" (1976), de Dan Piţa, şi "Zîmbet de soare" (1987), de Elisabeta Bostan.

 În 1995, actriţa s-a retras din activitate şi din viaţa publică, dedicându-se unor acţiuni umanitare. În 2016, a primit premiul de excelenţă al Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Scriitorul şi disidentul Paul Goma, în vârstă de 84 de ani, a murit pe 25 martie, la Paris, din cauza Covid-19.

Constantin Drăgănescu, actor al Teatrului Bulandra din 1982, a murit la vârsta de 84 de ani, pe 26 martie. Pe lângă rolurile din teatru, a colaborat cu cineaşti precum Cristi Puiu ("Marfa şi banii"), Sinişa Dragin ("În fiecare zi Dumnezeu ne sărută pe gură"), Călin Peter Netzer ("Maria", "Medalia de onoare"), Cristian Nemescu ("California Dreamin'") şi Tudor Cristian Jurgiu ("Câinele japonez").

Actorul Ştefan Sileanu, actor la Teatrul Naţional din Târgu Mureş şi la Teatrul Nottara din Bucureşti, dar şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1994, cunoscut publicului pentru rolul titular din filmul "Vlad Ţepeş" (1979), a murit pe 28 martie, la vârsta de 80 de ani.

Regizorul Mircea Mureşan, cunoscut pentru filme ca "Răscoala", "Baltagul" şi "Ion: Blestemul pamântului, blestemul iubirii" şi pentru serialul "Toate pânzele sus", a murit pe 24 aprilie, la vârsta de 91 de ani.

Actorul George Paul Avram, care a interpretat rolul Haralamb în serialul "Toate pânzele sus", a murit pe 16 iulie, la vârsta de 80 de ani. El a jucat pe scena Naţionalului bucureştean, dar şi în filme precum "Actorul şi sălbaticii" şi "Mitică Popescu", regizate de Manole Marcus, "Secvenţe", de Alexandru Tatos, şi "Restul e tăcere", de Nae Caranfil.

Claviaturistul Traian Bălănescu, membru fondator al formaţiei Vama Veche, a murit la vârsta de 51 de ani, pe 28 august. Alături de Liviu Mănescu (bas) şi Tudor Chirilă (voce), a pus bazele, în 1996, trupei Vama Veche. După destrămarea grupului, în 2006, el a activat în Trupa Veche.

Actorul de teatru şi film Vladimir Găitan, cunoscut din filme ca "Reconstituirea" şi "Năpasta", a decedat, după o lungă suferinţă, pe 10 noiembrie, la vârsta de 73 de ani.

Jurnalistul şi caricaturistul Octavian Andronic, în vârstă de 74 de ani, a murit pe 11 decembrie, în urma unui atac de cord.

Doina Păuleanu, doctor în istoria artei şi director al Muzeului de Artă din Constanţa, în vârstă de 72 de ani, a murit pe 23 decembrie, după ce fusese diagnosticată cu Covid-19.

Liviu Iancu, jurnalist de turism şi autorul romanului "Xanax", lansat în 2019, a murit pe 28 decembrie. El făcea parte din echipa Profit.ro din anul 2015.

 

 

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close