Antena 3 CNN Actualitate Pesta porcină africană a ajuns la Brăila

Pesta porcină africană a ajuns la Brăila

Pesta porcină africană a ajuns la Brăila
Sursa foto: Foto: pixabay.com
21 Aug 2018   •   18:47

Pesta porcină africană a intrat în municipiul Brăila. A fost depistată în municipiu, mai exact într-o curte situată pe Şos. Râmnicu Sărat, vizavi de Oborul Brăilei, unde proprietarul creştea cinci porci. La sfârşitul săptămânii trecute, acesta a observat că animalele dau semne de boală şi a anunţat autorităţile veterinare.

Au fost prelevate probe, iar analizele de laborator au confirmat faptul că este vorba despre temutul virus al pestei porcine africane. Cei cinci porci au fost eutanasiaţi, urmând ca proprietarul să fie despăgubit.

Municipiul Brăila are o suprafaţă mult prea mare pentru a putea merge din poartă în poartă ca să găsim unde sunt crescuţi porci. Vaccinarea câinilor din tot oraşul durează cam şase luni, deci vă daţi seama ce volum de muncă ar fi să începem să căutăm porcii pentru a-i eutanasia preventiv. Vom acţiona doar în cazurile concrete, cum a fost cel de pe Şos. Râmnicu Sărat, unde am fost solicitaţi chiar de crescătorul porcilor respectivi, după ce aceştia au început să prezinte simptome specifice bolii. Cel mai probabil, virusul a ajuns în gospodăriea în cauză fiind adus din localităţile unde existau focare de boală. Crescătorul susţine că nu a mers recent într-o astfel de localitate, însă e greu de crezut acest lucru. Oricum, acesta urmează să beneficieze de despăguburile prevăzute de legislaţia în vigoare. Au apărut în ultima perioadă diverse zvonuri, cum că nu se vor mai da despăgubiri. Îi asigurăm pe toţi cei cărora le-au fost sacrificaţi porcii din gospodărie în scop preventiv, pentru oprirea răspândirii virusului pestei porcine africane, că vor beneficia de despăgubirile prevăzute de legislaţia în vigoare', a declarat Gicu Drăgan, directorul DSVSA Brăila, pentru obiectivbr.ro.

×
Subiecte în articol: Brăila pesta porcina africana
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close