Antena 3 CNN Actualitate Autorităţile sunt în alertă! Ar fi dezastru ca pesta porcină africană să ajungă în România

Autorităţile sunt în alertă! Ar fi dezastru ca pesta porcină africană să ajungă în România

Autorităţile sunt în alertă! Ar fi dezastru ca pesta porcină africană să ajungă în România
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    27 Sep 2016   •   19:58

Posibilitatea extinderii în țara noastră a pestei porcine africane, depistată în Republica Moldova, a constituit tema unei întâlniri care a avut loc la Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaților, la inițiativa președintelui acesteia, liberalul Nini Săpunaru, la care au fost prezenți ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, și reprezentații mai multor instituții, între care ANSVSA, structuri ale MAI, Poliției de Frontieră.

Ministrul Agriculturii a precizat că două sunt elementele „extrem de importante” care trebuie avute în vedere — avertizarea cetățenilor față de riscul acestei boli și prevenirea efectivă a bolii, împotriva căreia nu există vaccin, scrie Agerpres.

Potrivit lui, pagubele pe care această boală le-ar putea produce ar fi "de sute de milioane de euro, poate chiar de miliarde".

„Această experiență nefastă din alte state membre a demonstrat că cifrele pot fi „spectaculoase” și ar fi un dezastru pentru România ca maladia să pătrundă și să afecteze populația de porcine. Nu există vaccin și singura soluție este uciderea porcilor și, în plus, distrugerea cadavrelor, deci ar fi probleme enorme, în care practic o mare parte a economiei s-ar concentra să contracareze această boală”, a arătat Achim Irimescu.

În urma discuțiilor, Comisia de agricultură se va adresa în scris instituțiilor implicate în prevenirea unei astfel de maladii, precum și prim-ministrului, solicitând măsurile care se impun.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close