Antena 3 CNN Actualitate Pesta porcină face ravagii. Oamenii își taie porcii înainte să vină autoritățile

Pesta porcină face ravagii. Oamenii își taie porcii înainte să vină autoritățile

Pesta porcină face ravagii. Oamenii își taie porcii înainte să vină autoritățile
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    13 Sep 2018   •   16:22

Inspectorii sanitar-veterinari vor începe eutanasierea porcilor din satul Rogojeni, comuna Suceveni, unde a fost descoperit un focar de pestă porcină africană, a informat, joi, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Galaţi, întrunit în şedinţă extraordinară.

Potrivit directorului Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Galaţi, Carmen Stroia, focarul este la ferma unui crescător de animale, unde se aflau 12 porci adulţi şi 18 purceluşi. În momentul în care unul dintre porci s-a îmbolnăvit, fermierul a alertat inspectorii sanitar-veterinari care au venit şi au luat probe de sânge, însă, după câteva ore, animalul bolnav a murit. În urma confirmării îmbolnăvirii cu virusul pestei porcine africane, în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi s-a luat decizia eutanasierii preventive a tuturor celor 85 de porci din localitate.

Aceasta a menţionat că există, totuşi, posibilitatea ca inspectorii să găsească joi, pe teren, mai puţini porci, dată fiind practica sătenilor de a-şi sacrifica singuri porcii şi a depozita carnea la congelator, înainte de venirea autorităţilor. Un astfel de lucru s-a întâmplat şi acum două zile, la Tudor Vladimirescu, unde din 223 de porci, câţi ştiau inspectorii veterinari că ar fi în localitate, nu au mai fost găsiţi decât 74.

„Oamenii trebuie să aibă mare grijă pentru că, deşi acest virus nu afectează omul, el poate fi transmis extrem de uşor. După cum se ştie, în urma procesului de gătit apar resturile care pot fi consumate de un alt animal, sau gospodarul poate transporta carnea în alte localităţi, iar toate acestea pot fi modalităţi de răspândire a virusului, chiar dacă omul nu vrea acest lucru”, a spus Carmen Stroia.

×
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close