Antena 3 CNN Actualitate O sută de lei în plus la pensie pentru peste un milion de pensionari

O sută de lei în plus la pensie pentru peste un milion de pensionari

Coaliția de guvernare stă pe un butoi de pulbere. Liberalii și social-democrații nu se înțeleg deloc pe tema majorării pensiilor.

O sută de lei în plus la pensie pentru peste un milion de pensionari
Sursa foto: pexels
de Laura Dinu    |    29 Iul 2022   •   09:25

În timp ce ministrul Finanțelor spune că pensiile vor crește de la 1 ianuarie, anul viitor, premierul spune că mai întâi trebuie găsiți bani pentru acest lucru.  

Deocamdată, creșterea pensiilor depinde de rectificarea bugetară.  

100 de lei în plus lunar

Discuții în contradictoriu sunt și pe tema eliminării impozitului pe venit pentru pensiile de până în 3.000 de lei. Dacă măsura s-ar aplica, peste un milion de pensionari ar câștiga aproximativ 100 de lei în plus la venitul lunar. 

Guvernul analizează creșterea pragului până la care pensionarii să fie scutiți de plata impozitului de 10%. 

”În sistemul public de pensii, la acest moment, pana la valoarea de 2000 de lei nu este impozitat. Analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută”, susține ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. 

Eliminarea impozitului pentru pensionarii care au venituri mai mici de 3000 de lei

Potrivit unor surse guvernamentale, Executivul ia în calcul să elimine impozitul pentru pensionarii care au venituri mai mici de 3000 de lei. 

”Ceea ce vă pot spune este că trebuie să finalizăm rectificarea bugetară, trebuie să vedem care sunt resursele, trebuie să vedem care sunt evoluțiile și trebuie să fim cât se poate de atenți la modul în care cheltuim banii de la bugetul de stat”, susține premierul. 

Spre deosebire de Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu nu recunoaște că au discutat despre intrarea în vigoare a acestei măsuri de la 1 ianuarie anul viitor. 

”Indexarea pensiilor categoric va fi făcută. Vom vedea dacă venim cu o majorare a tuturor pensiilor sau mergem în continuare focusati pe cei cu venituri mici și medii”, spune Ciolacu. 

Pensiile nu vor fi majorate la 1 septembrie

Mai devreme de anul viitor, pensiile nu vor fi însă crescute. Posibilitatea să fie mărite de la 1 septembrie pică, spun surse guvernamentale. 

”Cu siguranță pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2023. O creștere va fi astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puțin pe al doilea semestru sa fie compensată”, spune ministrul Adrian Câciu.  

Guvernul vrea renegocierea PNRR

Înainte de o majorare a pensiilor, Guvernul vrea renegocierea PNRR. Potrivit planului, România nu poate avea cheltuieli cu pensiile mai mari de 9,4% din PIB. 

”Trebuie să avem mandat din partea Guvernului ca la negociere procentul celebru de 9,4% din PIB să îl punem în discuție, iar din acest punct de vedere, argumentele pentru a renunța la acest procent există. Suntem într-o perioadă în care inflația a ajuns unde a ajuns, populația sărăcește și, dacă vreți, se duce în zona aceasta de sărăcie extremă. Iar dacă guvernul nu are pârghiile de creștere ale acestor venituri ale populației, atunci nu cred că trebuie să fim în situația în care să spunem că nu ne lasă Comisia Europeană pentru următorii 30 sau 50 de ani să creștem acestei pensii”, a explicat și Marcel Boloș. 

Cel puțin cu rata inflației vor creste pensiile începând de anul viitor, potrivit declaraților liderilor coaliției de guvernare. Asta înseamnă peste 15%. În plus, peste un milion de pensionari ar putea câștiga până la 100 de lei la pensie, dacă Guvernul va majora pragul până la care pensiile sunt scutite de impozit.

×
Subiecte în articol: pensii
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close