Antena 3 CNN Actualitate Peste 100 de şcoli din ţară, închise înainte de deschidere. Soluţia neaşteptată prin care vor ajunge cursurile la copiii unde nu ajunge internetul

Peste 100 de şcoli din ţară, închise înainte de deschidere. Soluţia neaşteptată prin care vor ajunge cursurile la copiii unde nu ajunge internetul

Mai mult de 100 de şcoli din ţară vor funcţional doar on-line încă din prima zi de la deschidere, ceea ce înseamnă că elevii nu se vor prezenta la cursuri. În unele judeţe din ţară, unde nici internetul nu ajunge, s-a găsit o soluţie inedită pentru ca elevii să intre în posesia cursurilor.

Peste 100 de şcoli din ţară, închise înainte de deschidere. Soluţia neaşteptată prin care vor ajunge cursurile la copiii unde nu ajunge internetul
Sursa foto: Pixabay
de Milena Niță    |    11 Sep 2020   •   10:00

Un număr de 101 şcoli încep cursurile în scenariul roşu, astfel că elevii vor învăţa on-line, acolo un de internetul ajunge şi funcţionează. Un caz aparte se înregistrează în judeţul Iaşi, la Bivolari. Acolo nu este internet, iar cel care le va duce copiilor cursurilor este poştaşul.

Cursuri în plic aduse de poştaş, la Iaşi

Cursurile on-line presupun predarea de la distanţă, însă acest lucru presupune o conexiune foarte bună la internet. Pentru că acest lucru nu este posibil, la cei care nu au semnal se va duce poştaşul, o dată pe săptămână, cu un plic plin de cursuri. 

Un caz aparte este şi la Galaţi, în Suhurlui, acolo unde elevii se vor putea uita la televizor la ore. Materia pentru prima săptămână de şcoală a fost comprimată şi înregistrată şi va fi difuzată la televizor.

Cursuri la TV, în Galaţi

"Materia care lui ar fi trebuit să îi fie prezentată în cursul săptămânii 14-21 va fi comprimată într-o oră, o oră şi ceva, prezentată de către un profesor la televizor", a explicat Onuţ Atansiu, inspector şcolar general, la ISJ Galaţi.

Peste 100 de școli din 43 de localități vor începe școlile în scenariul roșu. 24 de unități de învățământ în această situație sunt din Capitală.

Anisie: Şcoala va începe pe 14 septembrie

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat că şcoala va începe pe 14 septembrie, scenariul de urmat fiind decis de fiecare unitate de învăţământ în funcţie de situaţia epidemiologică. 

"Începe şcoala pe 14 septembrie, chiar dacă au fost discuţii cu anumiţi specialişti epidemiologi care recomandau să amânăm începutul de an şcolar sau să începem în sistem online tocmai pentru ca boala să se poată consuma. 

Până la acest moment, inspectorii au spus că sunt optimişti ca în 80% din unităţi să începem şcoala fizic. Luni aflăm care e situaţia epidemiologică după care vom putea să dăm toate datele necesare", spunea, recent, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, la Antena 3.

După ce scenarii funcţionează şcolile

Conform procedurii stabilite de autorități, școlile îşi fac planul de deschidere în funcţie de situaţia anunţată de DSP, dar şi de infrastructura pe care o au la dispoziţie.

Fiecare şcoală îşi alege un scenariu, apoi propunerea este trimisă către Inspectoratele Şcolare şi Comitetele pentru Situaţii de Urgenţă. Dacă propunerea este acceptată de comitete, se întoarce la inspectorat, iar decizia finală se ia pe 10 septembrie.

Cele trei scenarii sunt: roşu, galben şi verde, în funcţie de situaţia epidemiologică. Cele trei mari scenarii sunt stabilite în funcţie de numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la mia de locuitori.

Scenariul verde

Este varianta cea mai optimistă, cea în care mai puţin de o persoană la mia de locuitori este depistată cu COVID-19, în ultimele 14 zile.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a explicat că, în cazul scenariului verde, în care este prevăzut ca toţi copiii să meargă la şcoală, acest lucru este obligatoriu, nu opţional.

Scenariul galben

Scenariul galben, cel privind un risc mediu, presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.

În acest caz, prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-IV, dar şi elevii din anii terminali.

Restul claselor vor face ore on-line, însă elevii vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.

Scenariul roşu

Scenariul roşu, considerat de avarie, înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile. În acest caz, şcoala se închide de tot, iar orele se vor face on-line.

Scenariile se vor actualiza permanent, în funcţie de situaţia epidemiologică locală.

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: postas internet coronavirus Iași
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close