Antena 3 CNN Actualitate Peste 200 de pensionari pichetează sediul Guvernului, nemulţumiţi de punctul de pensie şi coplata în sănătate (VIDEO)

Peste 200 de pensionari pichetează sediul Guvernului, nemulţumiţi de punctul de pensie şi coplata în sănătate (VIDEO)

Peste 200 de pensionari pichetează sediul Guvernului, nemulţumiţi de punctul de pensie şi coplata în sănătate (VIDEO)
Sursa foto: pensionari
26 Mar 2010   •   12:11

Aproximativ 200 pensionari pichetează, vineri, sediul Guvernului, nemulţumiţi de valoarea punctului de pensie şi de coplata în sănătate, potrivit Mediafax. Aceştia ameninţă că vor da Executivul în judecată dacă niciun reprezentant al Guvernului nu va discuta cu ei pentru a găsi soluţii la solicitările lor.

Membrii Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România aşteaptă ca, în timpul acţiunii de protest, reprezentanţi ai Executivului să vină să discute cu ei, pentru a găsi soluţii privind majorarea punctului de pensie, renunţarea la coplata în sănătate şi creşterea numărului tichetelor de tratament. Concomitent cu protestul de la Palatul Victoria au loc pichete la sediile prefecturilor din ţară.

Federaţiile naţionale de pensionari au depus, în 10 martie, un amendament la proiectul Legii pensiilor, cerând ca punctul de pensie să reprezintă 45% din salariul mediu şi au ameninţat că dacă actul normativ va fi adoptat în forma promovată de Guverm, vor ieşi în stradă până la 500.000 de pensionari. Pensionarii consideră că efectele crizei sunt suportate efectiv de ei şi susţin că modul de calcul al punctului de pensie, aşa cum a fost stabilit în proiectul de act normativ, ar duce la sărăcirea galopantă a pensionarilor. Potrivit preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România, Preda Nedelcu, Consiliul Naţional a decis, în 11 martie, declanşarea protestelor deoarece membrii forului nu se pot resemna cu situaţia în care se află pensionarii.

Nedelcu a precizat că pensionarii vor continua acţiunile în instanţă, pentru că federaţia deja a dat în judecată Guvernul, termenul de judecată fiind stabilit la sfârşitul lunii septembrie. În opinia pensionarilor, instanţa a stabilit un termen foarte lung, până la acea dată fiind posibil ca Legea pensiilor să fie deja aprobată. Liderul Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România a menţionat că, potrivit Avocatului Poporului, instanţa Curţii Constituţionale s-a mai pronunţat în speţe asemănătoare fără să dea câştig de cauză pensionarilor.

Nedelcu a adăugat că, în aprilie, încep procesele cu Casele de pensii. Pensionarii nu sunt de acord ca în viitoarea lege a pensiilor să se decupleze punctul de pensie de salariul mediu brut, deoarece acest lucru înseamnă o majorare foarte mică a pensiilor. Totodată, Preda Nedelcu a adăugat că membrii pe care îi reprezintă nu sunt de acord cu obligaţia de a plăti serviciile medicale. Aceştia au solicitat o întâlnire cu ministrul Sănătăţii, dar deocamdată nu au primit niciun răspuns.

"Peste 3 milioane de pensionari au pensii sub 1.000 de lei. Atât timp cât coşul minim este de 1.300 de lei, nu ne ajung banii pentru medicamente, întreţinere, cei mai mulţi dintre noi purtăm haine de acum 30 de ani", a spus Nedelcu.

Premierul Emil Boc declara, în urmă cu o săptămână, după discuţiile cu sindicaliştii, că pensiile nu vor scădea, iar valoarea punctului de pensie va fi calculată astfel încât să fie menţinută la cel puţin 40% din salariul mediu brut pe economie şi poate creşte până la 45%, în funcţie de resurse. Prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2010 s-a stabilit îngheţarea valorii punctului de pensie la nivelul anului 2009, respectiv la 732,8 lei. Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010 este de 1.836 lei, ceea ce înseamnă o valoare a punctului de pensie de 39,9 la sută.



Antena3.ro


×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close