Antena 3 CNN Actualitate Peste 2.500 de șoferi drogați la volan şi alți 7.500 băuţi, de la începutul anului şi până în prezent

Peste 2.500 de șoferi drogați la volan şi alți 7.500 băuţi, de la începutul anului şi până în prezent

Peste 2.500 de șoferi au fost găsiţi drogați la volan şi alți 7.500 băuţi, de la începutul anului şi până în prezent, informează Poliţia Română.

Peste 2.500 de șoferi drogați la volan şi alți 7.500 băuţi, de la începutul anului şi până în prezent
Sursa foto: Facebook | Poliţia Română
de Georgiana Adam    |    07 Sep 2023   •   13:20

"De la începutul acestui an, polițiștii de combatere a criminalității organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., au desfășurat, la nivel național, 540 de acțiuni operative, în segmentul combaterii traficului de droguri, și efectuat 1.663 de percheziții domiciliare. 

Totodată, au fost reținute 843 de persoane, arestate preventiv 712 persoane și arestate la domiciliu 42 de persoane", informează, joi, Poliția.

"În perioada de referință, au fost înregistrate 6.205 sesizări de natură penală, fiind efectuate activități în 13.274 de ordonanțe de delegare emise de către procurorii D.I.I.C.O.T.

Eficiența instrumentelor implementate la nivelul Poliţiei Române şi strânsa cooperare cu instituţiile de aplicare a legii la nivel naţional s-au concretizat în destructurarea a 31 de grupuri infracționale organizate, fiind trimise în judecată 1.241 de persoane.

De asemenea, în urma acțiunilor desfășurate au fost scoase din piață aproximativ 570 de kg. de droguri, aproximativ trei tone de precursori și 322.915 comprimate.

Dintre acestea, droguri de mare risc: 88 kg. și 19.588 de comprimate și droguri de risc: 438 kg. și 56.627 de comprimate. Au fost descoperite 984 de plante de cannabis și 635 kg. masă verde.

Totodată, în urma perchezițiilor efectuate în România, la data de 1 martie 2023, la o grupare infracțională, specializată în scoaterea din circuitul civil a precursorilor de droguri de mare risc și trimiterea acestora pe teritoriul mai multor țări din U.E., în vederea producerii, în mod ilicit, a metamfetaminei, au fost indisponibilizate aproximativ trei tone de precursori din categoria I, 4.944.000 de pastile cu efedrină și pseudoefedrină și 200 de kilograme de materie primă cu precursori pregătită pentru prepararea pastilelor.

La nivelul laboratoarelor de analize și profil al drogurilor, sunt testate anual peste 20.000 de probe. 

Astfel, în anul 2021, au fost analizate 20.000 de probe, în anul 2022 – 22.000 de probe, iar în prima jumătate a anului în curs au fost analizate mai multe probe comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Probele analizate provin din activitatea de combatere a traficului și consumului de droguri, iar volumul de probe reflectă eforturile structurilor implicate în combaterea traficului de droguri pentru a reduce disponibilitatea substanțelor interzise pe piața neagră.

În continuare o să vă prezint câteva exemple relevante, din ultima perioadă:

1. B.C.C.O. Târgu Mureș – Poliţiştii B.C.C.O. Târgu Mureş, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, au capturat 8,5 kg. de cannabis.

Astfel, au surprins în flagrant delict trei persoane, care au ridicat un colet, provenit din Spania, ce conținea 5,5 kilograme de cannabis.

În urma perchezițiilor domiciliare, au fost descoperite și ridicate trei kilograme de cannabis.

Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Mureș a admis propunerea de arestare preventivă a bănuiților, pentru 30 de zile.

2. B.C.C.O. Galați – La data de 1 septembrie a.c., polițiștii au acționat integrat și au oprit în trafic, în Brăila, un autoturism, în care se aflau trei persoane.

În urma controlului autoturismului, efectuat de către polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați, au fost descoperite și ridicate 30 de kilograme de substanță cristalină, 3CMC, cu o valoare de piață de aproximativ 600.000 de euro. / 20 de kilograme de substanță au fost descoperite disimulate în roata de rezervă, iar 10 kilograme sub scaunul șoferului.

Tribunalul Galați a dispus măsura arestării preventive față de trei persoane bănuite.

În ultimele zile colegii mei, în cadrul a trei acțiuni, au capturat cantitatea de alte opt kg de droguri, cazuri aflate în derulare.

Astăzi, la nivel național, se desfășoară 31 de percheziții, pentru combaterea acestui flagel. În funcție de evoluția anchetei, vor fi comunicate ulterior datele care pot fi făcute publice.

Pentru combaterea consumului de substanțe interzise și alcool la volan, la nivel național, în urma acțiunilor desfășurate de polițiștii rutieri, în perioada 1 ianuarie – 7 septembrie 2023, au fost constatate 2.564 de infracțiuni de conducere sub influența unor substanțe psihoactive și 7.551 de infracțiuni de conducere sub influența alcoolului", se arată în comunicatul Poliţiei.

×
Subiecte în articol: droguri şoferi drogaţi alcool
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close