Antena 3 CNN Actualitate Peste 40.000 de oameni stau la coadă pentru a se închina la Sf. Parascheva

Peste 40.000 de oameni stau la coadă pentru a se închina la Sf. Parascheva

Peste 40.000 de oameni stau la coadă pentru a se închina la Sf. Parascheva
Sursa foto: Foto: Mediafax
13 Oct 2012   •   12:37

Peste 40.000 de pelerini stau la o coadă de aproximativ patru kilometri înfruntând ploaia şi frigul pentru a ajunge să se închine la raclele cu moaştele Sf. Cuv. Parascheva şi ale Sf. Cuv. Teofil, care au fost aduse special de la o mănăstire din Ucraina.
   
Maiorul Marius Ţăranu, ofiţerul de presă al Grupării Mobile de Jandarmi din Bacău, a declarat, sâmbătă, pentru agenţia Agerpres că, în prezent 40.000 de persoane formează un rând de circa patru kilometri lungime, iar din cauza frigului şi a lipsei de mâncare, în cursul nopţii 148 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din partea echipelor de pe Ambulanţă, celor de la Crucea Roşie sau SMURD.
   
Potrivit sursei citate, aproape 60.000 de pelerini s-au închinat la raclele cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi cele ale Sfântului Cuvios Teofil, cel Nebun după Hristos. Raclele sunt depuse într-un baldachin special amenajat în Curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.


   
Sâmbătă, în Catedrala mitropolitană din Iaşi a avut loc primirea oficială a Patriarhului României şi a Mitropolitului Cehiei şi Slovaciei. Cu acest prilej a fost oficiată o slujbă de Te Deum. De asemenea, are loc sfinţirea şi inaugurarea noului sediu al Policlinicii Centrului Medical Providenţa al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Tot în cursul acestei zile vor fi vizitate Casa Diaconia - Centrul Multifuncţional de Asistenţă Socială şi Educaţie şi biserica Sfântul Sava.
   
De asemenea, va fi sfinţită biserica Intrarea Domnului în Ierusalim - Flora din municipiul Iaşi, înaltele feţe bisericeşti urmând să viziteze spitalul Providenţa al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei
   
Anual, în preajma datei de 14 octombrie, când creştinii ortodocşi sărbătoresc Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iaşiul se transformă în unul dintre cele mai mari centre de pelerinaj din ţară. Anul acesta, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au adus în pelerinaj şi moaştele Sfântului Teofil, cel nebun după Hristos, de la o mănăstire din Ucraina
   
Cuvioasa Parascheva este cunoscută îndeosebi în bisericile ortodoxe greacă, română, bulgară, rusă şi sârbă. Generalizarea cultului Cuvioasei Parascheva a fost hotărâtă în 1955 de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Tot atunci a fost stabilită şi data de sărbătorire a Sfintei Parascheva - 14 octombrie.

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close