Antena 3 Actualitate Peste 40 de percheziții în Argeș, la traficanți de persoane

Peste 40 de percheziții în Argeș, la traficanți de persoane

13 Iul 2016   •   08:26
Peste 40 de percheziții în Argeș, la traficanți de persoane

Procurorii DIICOT - ST Piteşti efectuează 40 de percheziţii domiciliare pe raza unei localităţi din judeţul Argeş, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea mai multor grupări infracţionale organizate specializate în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi trafic de minori. 

Potrivit unui comunicat al DIICOT, începând cu anul 2008, s-au constituit mai multe grupuri infracţionale structurate pe baza relaţiilor de familie, care au recrutat aproximativ 40 de persoane minore şi majore, prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se aflau acestea (persoane minore, persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice, cu situaţii materiale precare), în scopul exploatării prin supunerea la executarea de munci şi îndeplinirea de servicii în mod forţat şi prin obligarea la practicarea cerşetoriei, prin procedee care au adus victimele în stare de aservire şi de lipsire de libertate. 

În unele cazuri, victimele erau răpite din locuri publice (de lângă biserici, gări şi autogări) sau chiar din propriile locuinţe şi ulterior transportate la domiciliile membrilor grupărilor, unde erau forţate să efectueze zilnic diverse munci şi activităţi atât în gospodăriile suspecţilor, cât şi în proximitatea localităţii. 

Muncile respective constau în: să măture în curte, să spele rufe, să îngrijească animale domestice, să taie ilegal arbori din pădurile din apropierea localităţii şi să transporte masa lemnoasă cu ajutorul cailor înapoi în gospodării, unde lemnele erau încărcate în autoutilitarele suspecţilor care se deplasau cu acestea în zona de sud a României (în principal în judeţele Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj). 

Victimele erau ameninţate şi lovite cu palmele, pumnii, picioarele, biciul şi diverse obiecte contondente, persoanele vătămate fiind aduse în stare de aservire şi lipsire de libertate în condiţiile în care acestea erau supravegheate permanent de către membrii grupărilor. 

Procurorii mai susţin că, de cele mai multe ori, victimele nu primeau mâncare iar când primeau li se ofereau resturi de mâncare, erau legate (cu lanţuri sau chingi) sau încuiate pe timpul nopţii ca să nu fugă. Unor victime li se aplicau tratamente umilitoare - erau dezbrăcate complet şi udate alternativ cu apă rece şi caldă; erau legate de mâini şi picioare şi puse să mănânce de pe jos, erau puse să se bată între ele pentru amuzamentul suspecţilor, li se arunca mâncarea pe jos. 

De asemenea, există suspiciunea ca unele victime au fost violate sau abuzate sexual. 

În cauză a fost începută urmărirea penală faţă de 40 de persoane, care vor fi aduse la sediul DIICOT ST Piteşti în vederea audierilor. 

Acţiunea a fost organizată cu sprijinul BCCO Piteşti, BCCO Craiova, al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Argeş şi al Grupării mobile de jandarmi Craiova Fraţii Buzeşti. 

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
x close