Antena 3 CNN Actualitate Avertismentul care îngrozeşte lumea. Vine apocalipsa alimentară? | Precizările lui Petre Daea, fost ministru al Agriculturii

Avertismentul care îngrozeşte lumea. Vine apocalipsa alimentară? | Precizările lui Petre Daea, fost ministru al Agriculturii

Petre Daea, fost ministru al Agriculturii, a comentat avertismentul lansat de Marea Britanie potrivit căruia există o îngrijorare majoră privind rezervele de hrană mondiale care, în contextul războiului din Ucraina, sunt amenințate din ce în ce mai mult.

Avertismentul care îngrozeşte lumea. Vine apocalipsa alimentară? | Precizările lui Petre Daea, fost ministru al Agriculturii
Sursa foto: Colaj pexel.com
de Claudia Popovici    |    22 Mai 2022   •   20:40

 Întrebat dacă este adevărat că România importă 70% din alimentele de bază şi ce efecte poate avea factorul inflaționist asupra rezervelor de hrană din ţara noastră, Petre Daea, fost ministru al Agriculturii a explicat: 

"În primul rând, eu nu sunt partener cu abordările acestea apocaliptice. Aceste analize care introduc într-un sandvici al zilei o serie întreagă de crize, unele peste altele. Am luat criza pandemică a venit și energia, iată că intră și războiul mai vine un virus și așa mai departe.

Sigur că acum foarte multă lume se ancorează la la situația existentă pe planetă dată fiind această explozie a prețurilor și evident, și acest zăngănit al armelor.

Însă, în 2009, la Summit-ul de la Roma, al SAO, care este structura de specialitate a ONU, s-a afirmat atunci, cu cifrele pe masă, că peste 8 miliarde de oameni pe planetă suferă de malnutriție și că la fiecare 6 secunde moare un copil de foame.

Iată că aceste avertismente nu sunt de ieri de alaltăieri dar au pus pe gânduri pe toată lumea și îngrijorările sunt peste tot și oriunde, pentru că ne afectează iată direct și pe noi.

Referitor la România, eu aici n-aș avea o abordare atât de ascuțită din punct de vedere al crizei, pentru că înțelegerea fenomenului și evident derularea activității în agricultură mă face să fiu o cu o doză de optimism mai mare decât ceilalți.

Caut se găsesc echilibrul în analize, în așa fel încât să putem trage o concluzie și în același timp, să ne și putem proteja.

În agricultură factorii de vegetație nu sunt la mâna omului privind apa a agricultură. Factorul vital care desenează nivelul de producție nu este în mâna noastră, deși parțial trebuia să fie

Ministrul Agriculturii astăzi este pus într-o situație dificilă.

În al 2-lea rând ne putem uita spre ce înseamnă piața în această dată vizavi de balanța produselor agro alimentare gândindu-mă cât importăm și cât exportăm.

Nu, nu 70% noi importăm, pentru că asemenea analize se fac pe cifrele care se înregistrează în magazine și la lanțurile de magazine.

Evident că putem discuta despre carnea de porc care e 80% și știm cu situația acestei specii. Însă ce este îmbucurător și trebuie să reținem este că Guvernul României, Ministerul Agriculturii au urmărit cu atenție desfășurarea celui mai important obiectiv al perioadei și anume însămânțările de primăvară.

Ştim foarte bine că mâncarea se face din rodul pământului. Avem speranța realizării unor producții care să ne asigure hrana în România", a spus Petre Daea în cadrul emisiunii Descoperiți de la Antena 3. 

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close