Antena 3 Actualitate Petre Daea, despre creşterea preţurilor: "Consumatorii se vor îndepărta de aceste produse şi nu este bine pentru industria alimentară"

Petre Daea, despre creşterea preţurilor: "Consumatorii se vor îndepărta de aceste produse şi nu este bine pentru industria alimentară"

de Claudia Popovici    |    30 Noi 2021   •   17:09
Petre Daea, despre creşterea preţurilor: "Consumatorii se vor îndepărta de aceste produse şi nu este bine pentru industria alimentară"
Sursa foto: Pixabay

Anul acesta masa de Crăciun va fi mai scumpă cu 30%, avertizează specialiştii. Petre Daea, fost ministru al Agriculturii, a analizat lista scumpirilor.

Întrebat ce soluții au românii sau ce se va întâmpla cu masa de Crăciun, dacă vom fi nevoiți să renunțam la anumite produse, Petre Daea, fost ministru al Agriculturii a precizat: 

„Şi da şi nu. Vor renunța acolo unde nu vor face faţă produselor care s-au scumpit foarte mult şi care din tehnologie sunt procesate, unde se întâlnesc cu un consum ridicat de energie şi gaze care s-a scumpit. Iată că şi preţul final s-a ridicat la raft ceea îi va face pe consumatori să se îndepărteze de aceste produse, ceea ce nu este bine pentru industria alimentară.

Specialişti: Masa de Crăciun va fi mai scumpă cu 30%

Şi nu pentru că, consumatorul ia produsul de la producător şi îl prelucrează acasă ca să facă faţă cumpărăturilor. Este mai greu, mai dificil dar este o situaţie care va impune un asemenea comportament pe piaţă, dat fiind faptul că scumpirile de la gaze şi energie au luat-o razna", a spus Petre Daia, care a dat apoi exemplul unui brutar căruia furnizorii de gaze i-au dat un preț de 5 ori mai mare.

„Am fost la o brutărie un brutarul avea contrat de 6.000 de lei pe lună la gaze, iar acum era "bucuros" că a reuşit să încheie un nou contract de 30.000 de lei pe lună. Alți colegi de-ai săi erau într-o situaţie delicată când au găsit furnizori care le-au oferit un preț de 8 mai mare", a explicat Petru Daea, fost ministru al Agriculturii la Antena 3. 

Ce alimente s-au scumpit în ultima lună - monitorizare Antena 3

Sunt noi scumpiri uriaşe ale alimentelor de bază. O echipă Antena 3 a monitorizat timp de o lună preţurile din mai multe hipermarketuri şi a constatat majorări excesive la mai multe produse. Reporterul Antena 3, Valentina Vasile a strâns toate cifrele.

Preţurile produselor alimentare se scumpesc de la o lună la alta. O echipă Antena 3 a monitorizat preţurile produselor din supermarketuri. Produsele care s-au scumpit sunt următoarele:

1 l de ulei s-a scumpit cu 1.3 lei

1 kg de ardei gras s-a scumpit cu 5,5 lei.

Preţul unui kilogram de banane s-a majorat cu 1,5 lei.

1 kg de mălai s-a scumpit cu 60 de bani, 1kg de zahăr cu 30 de bani, iar 1 kg de orez cu 80 de bani. Untul s-a scumpit şi el cu 40 de bani.

Cât costa acum coșul de cumpărături al românilor? Ultimul raport al INS arată scumpiri şi la alte alimente.

Potrivit INS printre alimentele care s-au scumpit cel mai mult se numără.

- ulei alimentar: +23.84%

- cartofi 12,61%

- brânza de oaie: 6.88%

- margarina: 6,71%

- peste proaspăt  5.9%

- pâine +5,52%

×

Ați resimțit creșterea punctului de pensie de la 1 ianuarie 2022? Cât ar trebui să fie pensia în România pentru o viață normală? Dezbate subiectul împreună cu noi pe grupul de Facebook Ştiri Antena 3

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close