Antena 3 CNN Actualitate Petre Tobă şi Dan Fătuloiu, propuşi pentru demitere. Ioan Dascălu şi Liviu Popa, posibili înlocuitori

Petre Tobă şi Dan Fătuloiu, propuşi pentru demitere. Ioan Dascălu şi Liviu Popa, posibili înlocuitori

Petre Tobă şi Dan Fătuloiu, propuşi pentru demitere. Ioan Dascălu şi Liviu Popa, posibili înlocuitori
Sursa foto: Foto: Intact Images
23 Noi 2010   •   11:46

Şeful Inspectoratului General al Poliţiei, Petre Tobă şi şeful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică, Dan Valentin Fătuloiu, au fost propuşi pentru schimbarea din funcţii. Cererile de demitere a acestora au fost deja trimise la Guvern.

Ministrul Traian Igaş şi premierul Emil Boc au mers, se pare, la Palatul Cotroceni pentru a discuta acest subiect cu preşedintele Traian Băsescu. În jurul orei 14:00, aceştia se aflau la sediul MAI. La această şedinţă participă şi Liviu Popa.

Potrivit unor surse surse din cadrul Poliţiei, Petre Tobă ar urma să fie înlocuit de Ioan Dascălu, care ocupă în prezent funcţia de Ataşat pe probleme de afaceri interne la Londra.  Anterior, acesta s-a mai aflat la conducerea Inspectoratelor Judeţene de Poliţie din Arad şi Timiş, între 2005 şi 2007.

Potrivit declaraţiei sale de avere din 2009, Ioan Dascălu deţine un apartament în Arad şi două case. Ataşatul României la Ambasada din Marea Britanie mai deţine două maşini şi două conturi de economisire: unul în valoare de 12.000 de lire sterline, într-o bancă din Marea Britanie, iar altul de 8.400 de euro, în România.

Vezi aici declaraţia de avere a lui Ioan Dascălu

Secretarul de stat în MAI Dan Fătuloiu ar urma să fie de asemenea demis. Acesta ar urma să fie înlocuit de Liviu Popa, actualul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie. Acesta a ocupat, până anul trecut, postul de inspector şef la IPJ Bihor.

Vezi aici CV-ul lui Liviu Popa

Potrivit declaraţiei de avere din acest an, Liviu Popa deţine două apartamente şi un teren în Oradea şi conduce un BMW 320 achiziţionat în 2005. Popa are şi datorii la trei bănci, în valoare totală de peste 140.000 de euro.

Vezi aici declaraţia de avere a lui Liviu Popa

Petre Tobă şi Dan Fătuloiu, propuşi pentru demitere


Numele secretarului de stat Dan Fătuloiu este legat de cel mai mare scandal de corupţie din Poliţie. Dan Fătuloiu, alături de fiul său, Alexandru, l-a denunţat pe omul de afaceri Cătălin Chelu că a vrut să-l mituiască, în schimbul rezolvării favorabile a celor 48 de dosare penale în care omul de afaceri este cercetat. Valoarea mitei se ridică la un milion de euro.

Un interviu acordat în excusivitate Antenei 3 de către Dan Fătuloiu a scos la iveală fapte extrem de grave în Ministerul de Interne. Fătuloiu vorbeşte de asasinate la comandă şi relaţii între infractori şi poliţişti. Ministrul Traian Igaş evită, însă, să comenteze subiectul.

Al doilea om din ministerul de Interne a vorbit luni despre asasinate la comadă ale mafiei economico-financiară, declarând că au existat cel puţin două persoane care au lucrat alături de Cătălin Chelu şi care au murit în condiţii suspecte.

"Ceea ce mi se pare înfricoşător este că a fost o doamnă, Luminiţa, s-a folosit numele ei, care a fost folosită ca săgeată în privatizarea unor societăţi, pe care le falimenta, după care le vindea pe piaţa imobiliară. Această femeie a murit, întorcându-se într-o noapte de la consiliul de administraţie, în condiţii suspecte. (...) Mai există un cetăţean care s-a aruncat de la etajul 8, tot într-o asemenea conexiune cu el", povesteşte Fătuloiu.

Secretarul de stat vorbeşte si despre corupţia din rândul ofiţerilor cu grad superior dar şi despre relaţia sa tensionată cu Petre Tobă, şeful Poliţiei Române.

"Nu a terminat şcoala de poliţie. A venit şi a distrus un concept pe baza căruia am intrat în UE”, susţine Fătuloiu.

Întrebat despre declaraţiile făcute de Dan Fătuloiu la Antena 3, ministrul de Interne Traian Igaş a evitat să dea un răspuns. Nici şeful Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă nu a fost foarte generos în declaraţii privind scandalul din Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Exclusiv: Interviu cu Dan Fătuloiu despre legăturile dintre mafie şi Poliţie



×
Subiecte în articol: Petre Toba IGPR demitere MAI
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close