Antena 3 Actualitate Piaţa muncii se va modifica substanţial în următorii ani. Care sunt joburile viitorului şi ce activităţi vor dispărea până în 2025

Piaţa muncii se va modifica substanţial în următorii ani. Care sunt joburile viitorului şi ce activităţi vor dispărea până în 2025

de Claudia Popovici    |    04 Mai 2022   •   18:44
Piaţa muncii se va modifica substanţial în următorii ani. Care sunt joburile viitorului şi ce activităţi vor dispărea până în 2025
Sursa foto: Pexels.com / Daria Shevtsova

Piaţa muncii se va modifica substanțial în următorii ani. Mai mult, jumătate din timpul de lucru este petrecut de angajați pe activități care ar putea fi automatizate. Iată în ce situaţie este şi România şi ce joburi ar putea dispărea până în 2025

Complexitatea tot mai mare a acestui sector creează o serie de provocări pentru angajați şi companii. Angajaţii va trebui să continue procesul de învățare pe parcursul întregii vieţi profesionale, iar angajatorii va trebui să dea tot mai multă atenție nevoilor angajaților, atât personale, cât şi cele legate de condițiile de lucru, arată raportul Trends Shaping the Future of Work, realizat de confederația patronală Concordia.

Transformarea digitală este unul dintre subiectele tot mai discutate în ultima perioadă, cu implicații la nivelul educației, al muncii şi al sănătății.

Potrivit unui studiu realizat de McKinsey, în România, 50-54% din timpul de lucru este petrecut de angajați pe activități care ar putea fi automatizate, faţă de 49% din orele de program în Ungaria şi între 48%-53% în Slovacia.

Circa 4-4,4 milioane de joburi ar putea fi automatizate până în 2030, folosind tehnologia actuală.

De asemenea, sectoarele cu un nivel mediu de digitalizare sunt producția, retail, finanțe şi servicii profesionale, în timp ce sectoarele puţin digitalizate sunt transporturile, sănătatea şi educația.

Automatizarea a dus în ultimii ani la dispariția unor joburi, dar şi la apariţia altora. World Economic Forum estimează că până în 2025 un număr de 97 de milioane de locuri de muncă vor fi create de tehnologie, iar 85 milioane vor dispărea.

Pentru a face faţă schimbărilor de pe piaţa muncii, angajaţii trebuie să dobândească o serie de cunoștințe despre digitalizare.

În cazul României, doar 6% dintre companii asigură training în domeniul TIC, cu 14 puncte sub media UE de 20%. România ocupă locul patru ca număr de absolvenți de IT, dar lipsa specialiștilor din domeniu limitează capacitatea ţării de a inova şi maximiza beneficiile aduse de transformarea digitală, notează Mediafax. 

Potrivit analizei Concordia, 40% din românii cu educaţie superioară locuiesc în străinătate.

De asemenea, 6 din 10 antreprenori români spun că vor să angajeze muncitori din străinătate, 100.000 de noi emigranți urmând să intre pe piaţa locală a muncii în 2022, pentru a acoperi anumite sectoare, precum construcții şi restaurante.

×
Subiecte în articol: piata muncii locuri de munca

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close