Antena 3 CNN Actualitate Pierderi pe toate liniile pentru Statul Islamic. ”Nu mai pot plăti, nu mai pot lupta!”

Pierderi pe toate liniile pentru Statul Islamic. ”Nu mai pot plăti, nu mai pot lupta!”

Pierderi pe toate liniile pentru Statul Islamic. ”Nu mai pot plăti, nu mai pot lupta!”
Sursa foto: Foto: ISIS/Youtube
26 Apr 2016   •   20:29

Numărul de combatanţi străini care au intrat în Irak şi în Siria pentru a se ralia grupării Stat Islamic (SI) este în scădere accentuată, a declarat, marţi, generalul american Peter Gersten, citat de AFP.

Potrivit generalului Gersten, atunci când el a ajuns la Bagdad, în urmă cu un an, între 1.500 şi 2.000 de combatanţi străini se raliau SI în fiecare lună. În prezent, 'estimările noastre au coborât la circa 200' pe lună 'şi vedem mai multe dezertări în rândul combatanţilor', a spus el.

Generalul Gersten a atribuit această puternică scădere în primul rând faptului că membrii coaliţiei internaţionale au lovit ascunzătorile de bani lichizi ale SI: în jur de douăzeci de raiduri de acest tip au fost efectuate, ceea ce a permis distrugerea a circa 800 de milioane de dolari, rezerve în minus pentru jihadişti.

'Asistăm la o scădere a moralului în rândurile lor, vedem că ei nu mai pot plăti, că nu mai pot lupta', a subliniat Gersten. 'Îi vedem încercând să părăsească rândurile SI. În orice caz, moralul lor a fost distrus'.

Cu toate acestea, generalul american a refuzat să furnizeze o estimare a numărului de combatanţi pe care îi are în prezent SI. În urmă cu câteva luni, Washingtonul a estimat acest număr ca fiind situat între 20.000 şi 31.500, însă Departamentul de Stat a anunţat, în urmă cu câteva zile, că acest număr a scăzut la cel mai jos nivel de când acesta a început să supravegheze organizaţia, în 2014.

În afară de rezervele de bani ale SI, coaliţia internaţională a lovit, de asemenea, camioane-cisternă şi puţuri petroliere pe care le deţin jihadiştii, diminuând şi mai mult resursele lor financiare.

SUA, aflate în fruntea coaliţiei internaţionale, şi-a început atacurile aeriene împotriva grupării SI în august 2014.

×
Subiecte în articol: ISIS statul islamic
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close