Antena 3 CNN Actualitate "Pierdusem tot: mama bolnavă, 11 prieteni morți, şcoala abandonată, un frate la închisoare" | Povestea lui Andrei, un român fost dependent de heroină

"Pierdusem tot: mama bolnavă, 11 prieteni morți, şcoala abandonată, un frate la închisoare" | Povestea lui Andrei, un român fost dependent de heroină

Un fost dependent de droguri, cu 11 prieteni ucişi de supradoză, a tras un semnal de alarmă asupra acestui fenomen, după ce a reuşit să scape din ghearele morţii, iar acum este pe băncile şcolii.

"Pierdusem tot: mama bolnavă, 11 prieteni morți, şcoala abandonată, un frate la închisoare" | Povestea lui Andrei, un român fost dependent de heroină
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Milena Niță    |    23 Aug 2023   •   13:52

Andrei Ştefan a povestit miercuri, la Antena 3 CNN, cum timp de un deceniu a fost răpit de patima stupefiantelor, dar a reuşit să scape de dependenţă.

Studiile arată că cel puțin unul din 10 români cu vârsta între 15 și 64 de ani a consumat un tip de drog de-a lungul vieții. 

"Aveam 13 ani când am început să mă droghez. Eram cu un grup de prieteni mai mari ca mine și la început, cred că a fost din teribilism, din curiozitate, din dorința de a aparține unui grup, de a primi validare din partea celor mai mari.

După prima doză deja s-a creat dependența. E vorba de dependența psihică, pentru că deși fizic nu eram dependent, mental nu făceam decât să mă gândesc când va fi următoarea doză, când va fi din nou acea senzație, distracție", a spus Andrei, miercuri, la Antena 3 CNN.

Întrebat cum au ajuns drogurile la el, tânărul a spus: "Eram în vacanța de vară, ieşisem cu fratele meu mai mare și cu încă doi prieteni și atunci am văzut prima oară drogurile, cum arată ele și așa am luat contact, într-o vacanță de vară. Fratele meu începuse şi el să consume. 

Andrei, consumator de droguri: "A fost o pauză de 13 ani, în care practic am fost absent din viața mea"

Pot spune că a fost o pauză de 13 ani în viaţa mea, în care practic am fost absent din viața mea și totul s-a învârtit doar în jurul consumului, pentru că nu te mai interesează nimic. La un moment dat depinde atât de tare încât totul se învârte în jurul consumului.

Am întrerupt școala în clasa a X-a, pentru că nu mai puteam face față orelor și am zis că îngheț anul. 

Le-am spus părinţilor de şcoală, dar ei treceau printr-o printr-un divorț, printr-o despărțire, nu mai erau atât de atenţi.

Andrei Ştefan: Eram trei fraţi şi toţi luam droguri

Mai rău, începuse și fratele meu mai mic să consume, văzând ce facem noi. Eram trei fraţi şi consumam toţi. 

Fratele meu cel mic a fost chiar și arestat pentru trafic de droguri la vârsta de 20 de ani. A primit o pedeapsă de şase ani de zile, din care a făcut patru ani și șapte luni de închisoare. Probabil cei mai frumoși ani din viața lui petrecuți după gratii.

Asta după o internare la psihiatrie pe fondul consumului de droguri, având episoade psihotice. 

Educație pierdută, 11 prieteni care au murit din cauza consumului de droguri, oameni cu care mă știam foarte bine, unul din ei s-a sinucis. Nu știam în ce ne băgăm", îşi aduce aminte tânărul.

Tot el povesteşte că a dus această luptă până la 26 de ani şi acum a reluat şcoala.

"Totul se dărâmase în jurul meu: mama era bolnavă, 11 prieteni morți, şcoala pierdută, un frate la închisoare"

"Astăzi sunt la liceu în clasa a XII-a. Doresc foarte tare să fac o facultate, însă evident trebuie şi Bacalaureatul. Nu e ușor, dar era mai bine dacă o făceam la timpul ei"

Cât despre revenire, aceasta a fost ca un drum "destul de greu și destul de lung. A durat undeva la trei ani din momentul în care am luat decizia de a mă lăsa de droguri. 

Am fost internat de mai multe ori, în clinici de stat pentru detox. În primul rând, trebuia să trec peste perioada de sevraj fizic. Am fost pe diferite tratamente, însă de multe ori fără reușită. Și asta recădeam și mă temeam că nu o să mai scap niciodată de dependența mea. 

Dar dorința mea era acolo, pentru că pierdusem tot, totul se dărâmase în jurul meu.

Mama se îmbolnăvise, prieteni morți, educație pierdută, un frate la închisoare, totul era distrus în jurul meu și am zis că trebuie să fac ceva (...).

Am vândut tot ce se putea vinde din casă. Atât eu, cât și frații mei și eram trei. Deci au dispărut lucruri din casă destul de rapid. După aia am trecut la trafic, pentru că nu aveam de unde să ne susținem dependența. Acesta e mecanismul, procesul și inevitabil", mai spune Andrei.

"În prezent facem campanii de prevenire în școli, facultăți, licee, tabere, mergem să vorbim cu ei. Anul acesta, până în vacanța de vară, am mers la peste 16.000 de persoane față în față. 

Ne dorim ca în următoarea perioadă, până în decembrie, să mergem la încă 30.000 de oameni.

Avem platformă de socializare pe Tik-Tok, Instagram, Facebook, Teen challenge smart, unde putem fi găsiţi", este apelul lui Andrei Ștefan, fost consumator de droguri, pentru toţi cei care au nevoie de sprijin.

×
Subiecte în articol: droguri consumator de droguri
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close