Antena 3 CNN Actualitate Planul ținut la secret al Guvernului! Ce măsuri pregătește pentru la iarnă

Planul ținut la secret al Guvernului! Ce măsuri pregătește pentru la iarnă

Planul de măsuri pe energie pentru iarna care vine este pe masa Guvernului. Documentul este însă ținut la secret. Potrivit unor surse, în acel plan, Executivul recunoaște că vom avea probleme în această iarnă cu asigurarea aprovizionării cu gaze şi, potrivit estimărilor, oamenii vor ajunge să încălzească locuințele ca pe vremuri, cu reșouri sau calorifere electrice.

Planul ținut la secret al Guvernului! Ce măsuri pregătește pentru la iarnă
Sursa foto: hepta
de Alex Vlădescu    |    07 Sep 2022   •   11:38

După ce a aprobat Ordonanța de urgență cu noile compensări și a lăsat serviciile publice și lăcașurile de cult să suporte costurile uriașe din energie, acum guvernul vrea să aprobe planul de măsuri pentru această iarnă. Doar că cel mai important document din acest plan de măsuri lipsește. Adică, anexa cu nr. 2 care conține analiza estimativă și măsurile privind funcționarea Sistemului Electroenergetic Național la iarnă. 

Potrivit hotărârii, Anexa nr. 2 conține informații sensibile din punct de vedere comercial puse la dispoziție de operatorii economici din sectorul energetic, nu se publică în Monitorul Oficial al României și se comunică doar instituțiilor/autorităților statului competente în domeniul energiei, precum și operatorilor economici din sectorul energiei electrice și al gazelor naturale. 

”Consumul de energie în această iarnă va fi mai mic decât iarna trecută”

Potrivit notei de fundamentare, consumul de energie în această iarnă va fi mai mic decât iarna trecută cu 0,7%. Prognoza aparține Dispeceratului Energetic național. Pentru această iarnă, și Comisia Națională de Strategie și Prognoză a estimat un consum mediu cu 1,2 % mai mic decât valorile înregistrate în perioada similară a anului precedent. 

Guvernul recunoaște că românii racordați la rețeaua de termoficare ar putea avea probleme

Bomba din document este însă alta. Guvernul recunoaște că "în perioada de iarnă, pot avea loc disfuncționalități în rețeaua de transport gaze naturale, respectiv scăderea presiunii gazelor naturale în rețeaua de transport, fie din cauza creșterii consumului casnic de gaze naturale pe fondul temperaturilor scăzute, fie din lipsa unor cantități suficiente a gazelor din import, situație care poate conduce la reducerea producției de energie electrică în termocentralele cu funcționare pe gaze naturale." Documentul nu propune însă soluții. 

Cu alte cuvinte, în strategia pentru iarna următoare, Guvernul recunoaște că românii racordați la rețeaua de termoficare ar putea apela în această iarnă la încălzirea electrică, pentru că vor putea apărea probleme.  

"În același timp au fost luate în considerare și disfuncționalitățile inerente din rețeaua de termoficare a municipiului București și a altor orașe, care vor conduce la utilizarea surselor de încălzire pe bază de energie electrică, ceea ce se va reflecta într-o creștere a consumului de energie electrică." 

Guvernul susține că avem nevoie de energie din import 

"Analizând valorile estimative lunare și având în vedere evoluția producției interne de energie electrică din iarna anterioară și până în prezent, se constată că balanța producție – consum se va închide, în toate lunile de iarnă, pe un sold de import de energie." 

×
Subiecte în articol: energie guvern
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close