Antena 3 CNN Actualitate Peste 1000 de români au plătit degeaba vechimea în muncă

Peste 1000 de români au plătit degeaba vechimea în muncă

Aproape 1300 de români care și-au cumpărat până la sfârșitul lunii Octombrie vechime în muncă, pentru a putea ieși mai repede la pensie, nu-și pot depune dosarul de pensionare, pentru că sistemul informatic al Casei Naționale de Pensii nu este adaptat la această nouă posibilitate.

Peste 1000 de români au plătit degeaba vechimea în muncă
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    06 Noi 2020   •   11:30

Casa Națională de Pensii spune că lucrează acum la analiza, dezvoltarea, testarea, validarea și integrarea unei aplicații. Între timp, persoanele care au plătit mii de euro pentru vechime în muncă pierd zilnic bani pentru că nu-și pot încasa pensia cuvenită.

"De plătit am plătit, dar de primit n-am primit nimic", a povestit un pensionar, într-o intervenție video în direct, la Antena3.

Acesta susține că funcționarele de la CNP nu au cu ce să lucreze, pentru a înregistra datele românilor care au cumpărat vechime în muncă: "Ele trebuie să introducă datele din contracte în baza de date și să elibereze adeverință. Și Casă Națională de Pensii nu le-a pus la dispoziție modulul care să le permită introducerea datelor."

Pensionar: Eu pierd în fiecare zi cam 120 de lei pentru că nu pot depune dosarul de pensie

"Cu banii aia pe care i-am dat pe vechime cumpărăm o mașină de mâna a două. Sunt niște bani și nu oricine își permite.

E cusută cu ață albă situația, e ciudată. Adică nu se vrea. Impresia mea e că nu se vrea. Pentru că, să faci un modul informatic, să introduci datele alea din contracte e o joacă de copil. În 2-3 zile un informatician o face fără probleme." a mai spus pensionarul.

În luna august a acestui an, Ministrul Muncii, Violeta Alexandru anunța că "Vechimea în muncă ar putea fi cumpărată":

”Prima modificare pe care aş intenţiona să o fac este legată de posibilitatea oamenilor de a-şi cumpăra, de a putea recupera din spate perioade pentru care nu au contribuit. Sunt persoane care mi-au semnalat acest lucru mi-au adus în atenție că ar avea disponibilitate constatând că din toată perioada de stagiu minimal de cotizare le lipsesc câțiva ani și ar fi dispuși să îi acopere.

În luna Septembrie, a fost aprobat proiectul de OUG prin care cei care nu îndeplinesc condiția stagiului de cotizare pentru a accede la pensia pentru limită de vârstă sau anticipată își puteau cumpăra vechime.

După aprobarea propunerii Ministrului, s-a arătat că românii care doreau să cumpere ani de vechime în muncă, ar fi avut de plătit sume considerabile. Spre exmplu, dacă un român doreşte să-şi completeze stagiul de vechime din perioada 2013 – 2018 inclusiv va trebui să plătească suma de 23.200,46 lei.

×
Subiecte în articol: dosar pensionare cumparare vechime
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close