Antena 3 CNN Actualitate Plata TVA la încasarea facturii. Ce alte măsuri pentru redresarea economiei au fost anunţate de Guvernul Ponta

Plata TVA la încasarea facturii. Ce alte măsuri pentru redresarea economiei au fost anunţate de Guvernul Ponta

Plata TVA la încasarea facturii. Ce alte măsuri pentru redresarea economiei au fost anunţate de Guvernul Ponta
Sursa foto: Foto: Intact Images
16 Iul 2012   •   09:49

Guvernul Ponta a decis, luni, ca plata TVA să se facă la încasarea facturii.  Măsura se va aplica doar în cazul întreprinderilor cu o cifră de afaceri de maximum 500.000 euro şi este una dintre măsurile pentru redresarea economiei anunţate, luni, de premierul Victor Ponta.

Potrivit premierului Ponta, Guvernul a informat FMI despre intenţia de a introduce achitarea TVA la momentul încasării facturii pentru firmele cu cifră de afaceri de maximum 500.000 euro, dacă plăţile sunt efectuate prin bancă. Această măsură va fi discutată şi negociată cu delegaţia FMI care va sosi în România după campania pentru referendum.

Plata TVA la încasarea facturii se va face doar prin bancă şi ar putea fi introdusă de la 1 august.

Conform acestui sistem, firma care emite factura va achita TVA doar la momentul încasării sumei din respectiva plată, dar şi firma care primeşte factura nu va mai putea deduce TVA decât la momentul plăţii, au explicat pentru Mediafax surse oficiale.

Plata TVA către bugetul de stat la încasarea contravalorii facturii şi nu la emitere a fost solicitată frecvent de oamenii de afaceri, iar de-a lungul anilor au mai existat propuneri legislative de acest gen, care însă nu s-au concretizat, scrie Mediafax.

Această măsură ar putea să aducă o gură de oxigen pentru firmele care au probleme cu lichidităţile, iar în cazul IMM-urilor ar putea face chiar diferenţa dintre faliment şi continuarea activităţii. Pe termen scurt, însă, există riscul scăderii încasărilor bugetare şi este necesar ca modificarea să fie agreată în prealabil de Comisia Europeană şi FMI, scriu jurnaliştii de la zf.ro



O altă măsură pentru rederesarea economiei care va fi discutată cu delegaţia FMI este aceea a eliminării contribuţiei sociale pentru toţi întreprinzătorii care angajează şomeri cu vârsta mai mică de 25 ani sau persoane de peste 55 ani, pentru o perioadă de un an, dacă persoane astfel angajate vor fi menţinute încă un an după expirarea facilităţii, a declarat premierul Victor Ponta.

Ponta a mai precizat că TVA va fi eligibil pentru decontare în cazul proiectelor finanţate din fonduri UE şi că plafonul de deductibilitate va creşte de la 20% la 50% în cazul investiţiilor în domeniul cercetării-dezvoltării, ca o altă măsură care va fi luată de Guvernul Ponta în scopul redresării economiei.

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că firmele cu datorii bugetare vor fi scutite de la plata penalităţilor aferente dacă achită obligaţia principală şi dobânzile în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2012, potrivit unei măsuri care va fi discutată cu delegaţia comună a FMI, CE şi Banca Mondială.

×
Subiecte în articol: guvernul ponta
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close