Antena 3 CNN Actualitate Plăteşti acum şi primeşti MAI PUŢIN la bătrâneţe. Adevarul despre pensii

Plăteşti acum şi primeşti MAI PUŢIN la bătrâneţe. Adevarul despre pensii

Plăteşti acum şi primeşti MAI PUŢIN la bătrâneţe. Adevarul despre pensii
Sursa foto: Foto: Agerpres
07 Dec 2012   •   15:53

Un calcul simplu arată că, după 40 de ani de muncă, nici pensia de la stat şi nici banii de la fondurile de pensii private nu ajung. Mai exact, un tânăr care îşi plăteşte lunar contribuţiile la stat, va primi la bătrâneţe doar o treime din ultimul salariu.

Un tânăr de 25 de ani, cu un salariu mediu brut de 2.500 de lei, va primi, după 40 de ani de muncă, doar 25% din ultimul salariu brut. Adică 1.380 de lei din 5.400 de lei.

O pensie bună înseamnă doar câteva mii de lei la bătrâneţe. Şi asta dacă salariul va creşte în fiecare an, în medie, cu două procente. Dacă mai socotim şi pensia primită de la stat, atunci venitul va ajunge abia la 2.000 de lei.

O soluţie ar fi creşterea contribuţiei la fondurile private de pensii către 10 la sută. În prezent, procentul este de 3,5 la sută. Iar cine are bani, poate opta pentru o penise facultativă.

Doar 300 de mii de români au o astfel de pensie. Însă şi aici contribuţiile sunt destul de mari. La o contribuţie de 100 de lei pe lună, după 20 ani, în contul de pensie facultativă se strâng puţin peste 6.700 de lei.

În aceste condiţii, mulţi dintre pensionari vor fi nevoiţi să se întoarcă la muncă pentru a face rost de bani. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că deja peste 20% dintre pensionari lucrează în continuare pentru a face rost de bani.




×
Subiecte în articol: pensii
Parteneri
Incendiu la etajul 12 al unui bloc din București, în noaptea de Înviere
x close