Antena 3 CNN Actualitate Pluralul cuvântului "pască": Mai multe... Cum cerem corect la magazin

Pluralul cuvântului "pască": Mai multe... Cum cerem corect la magazin

În limba română, există cuvinte care pot crea confuzie atunci când vine vorba de forma lor de plural. Un exemplu elocvent este pluralul substantivului "pască".

Pluralul cuvântului "pască": Mai multe... Cum cerem corect la magazin
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Ioana Mircea    |    02 Mai 2024   •   22:00

Mulți români se confruntă cu o dilemă lingvistică atunci când vine vorba despre pluralul cuvântului "pască". Este cunoscut faptul că substantivul "pască" nu are o formă de plural în limba română în forma sa literară.

Această dificultate devine evidentă atât atunci când oamenii doresc să pregătească mai multe prăjituri "pască", cât și atunci când doresc să cumpere de la magazin. Întrebarea devine: cum ceri? "Dați-mi două păști", "paști"?

Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, "pasca" este definită ca fiind un cozonac tradițional făcut din aluat dospit umplut cu brânză de vaci, stafide și smântână, consumat în mod obișnuit de către creștinii ortodocși de Paști.

Substantivul "pască" este defectiv de plural. O alternativă corectă este utilizarea diminutivului acestui substantiv, respectiv "păscuță", care are o formă de plural, și anume "păscuțe". Prin urmare, la magazin, se pot cere, fără să greșim, "două păscuțe".

×
Subiecte în articol: pasca Paste plural
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close