Antena 3 CNN Actualitate Guvernare nouă, metehne vechi. Sponsorii lui Orban şi ai PNL, contracte cu statul şi funcţii prin ministere, după alegeri

Guvernare nouă, metehne vechi. Sponsorii lui Orban şi ai PNL, contracte cu statul şi funcţii prin ministere, după alegeri

O investigaţie care arată cum sponsorii PNL şi ai lui Ludovic Orban îşi primesc investiţia înapoi însutit, prin contracte finanţate din bani publici sau prin funcţii în administraţia liberală, a fost prezentată, vineri, la Exces de putere.

Guvernare nouă, metehne vechi. Sponsorii lui Orban şi ai PNL, contracte cu statul şi funcţii prin ministere, după alegeri
Sursa foto: Agerpres
de Georgiana Adam    |    07 Mai 2021   •   23:06

Investigația a fost realizată de Jurnalul Naţional. Un prim caz prezentat este cel al SC Formin SA Caraş-Severin.

Investiţie recuperată: îl angajezi la firmă pe Ludovic Orban, primeşti contracte de la primăria condusă de liberalul Robu

Această firmă a sponsorizat PNL cu 24.000 lei în data de 30 septembrie 2020. Acționarul firmei este Vasile Sebastian Albulescu, angajatorul lui Ludovic Orban pe vremea când acesta nu avea un loc de muncă de natură să îi justifice traiul de zi cu zi.

Presa nota, în perioada respectivă, că Orban reușea performanța de a fi președinte de partid şi - aproape - șomer.

Firma lui Albulescu unde Orban a fost angajat se numește Revicond. Albulescu a pasat acțiunile Revicond unei alte companii pe care o controlează: Terebro Production SRL, unde este asociat alături de trei dintre administratorii SC Formin SA.

O modalitate clasică de a muta banii, în cazul de față acțiunile, dintr-un buzunar juridic într-altul.

Anul trecut, în mai, Primăria Timișoara, condusă pe atunci de liberalul Nicolae Robu, i-a atribut firmei SC Formin SA contractul de întreținere a fântânilor ornamentale din municipiu.

Firma soţiei de lider liberal a donat 50.000 de lei iar firma în care soţul are interese a primit contracte de 100 de milioane cu statul

PNL Bihor a primit în 25 august 2020 o donaţie de 50.000 lei de la Oviserga Prest SRL Oradea.

Firma este a soției prim-vicepreședintelui filialei, Gavrilă Ghilea. Ghilea a fost acționar în societate dar şi-a cedat acțiunile soției.

Victoria Ghilea este membru în Consiliul de Administrație al SC Construcții Bihor SA, companie la care soțul deține acțiuni de 1,9 milioane de lei. 

Din declarația de interese completată de Gavrilă Ghilea, SC Construcții Bihor SA avea nouă contracte cu statul - încheiate sau în derulare - în valoare totală de aproape 100.000.000 lei.

Între aceste contracte, cele semnate cu Primăria Tileagd, Şcoala Generală Bunteşti, ADP Oradea, localitatea Lungalu de Jos, Administrația Imobiliară Oradea, Primăria Oradea, Comuna Paleu.

La Constanța, firma unui donator PNL i-a adus patronului postul de secretar de stat

La Constanța, Filiala PNL a încasat 70.000 lei de la firma SC Andra International SRL.

Acționarii firmei sunt Andreea Ionela Mitroi, Emanuel Florin Mitroi şi Florin Mitroi.

Ultimul este primarul din Valul lui Traian, susținut de PNL chiar dacă a fost trimis de DNA în judecată pentru Abuz în Serviciu.

O altă firmă-donator la Constanța l-a "dat" pe George Sergiu Niculescu, fost prefect al județului Constanța, numit în acest an secretar de stat în Ministerul Energiei.

Tot la Constanța, Ionuţ Rusu, acționarul unic şi administratorul unei firme care a donat PNL Constanța 48.000 lei, este actualul viceprimar al municipiului, arată investigația prezentată la Exces de putere.

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close