Antena 3 CNN Actualitate Podul suspendat de la Brăila nu va fi gata nici în acest an

Podul suspendat de la Brăila nu va fi gata nici în acest an

Podul suspendat peste Dunărea de la Brăila către Tulcea nu va fi gata nici în acest an. Constructorul italian al celei mai mari investiții în infrastructură de după 1989 a cerut o nouă amânare a termenului de finalizare care trebuia să fie decembrie 2022. Constructorul japonez a terminat podul, însă italienii nu au reușit să finalizeze drumurile de acces. CNAIR a penalizat compania. Pe de altă parte autoritățile locale îndeamnă părțile la dialog.

Podul suspendat de la Brăila nu va fi gata nici în acest an
Sursa foto: antena 3 / captura foto
de Laura Dinu    |    22 Sep 2022   •   11:05

În valoare de 500 milioane de euro, podul suspendat peste Dunăre de la Brăila nu va fi gata în acest an, așa cum era înțelegerea. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere susține că italienii au cerut o nouă prelungire. 

”Constructorul italian a ieșit în ultimul timp cu declarații și a dat asigurări că până la sfârșitul acestui an se poate deschide podul cu drumurile de acces. În schimb, în paralel, constructorul trimite notificări către CNAIR prin care cere extinderea termenului inclusiv pentru pod și drumuri de acces până în 2025”, susține Alin Șerbănescu, CNAIR.

Podul este terminat în proporție de 80 la sută de partea japoneză. Drumurile de legătură sunt gata doar într-un stadiu de aproximativ 30 la sută. Culpa este a constructorului Italian. CNAIR a luat măsuri. Inițial podul trebuia să fie gata în 2021 dar din cauza unor probleme legate mai mult de mutarea rețelelor de energie sau retrocedări, CNAIR a prelungit termenul etapizat.

”Constructorul a fost penalizat o dată, acum trei luni, când a primit un certificat intermediar negativ. Iar acum, la noua serie de certificate, va mai primi un certificat negativ și, în plus, a fost penalizat și cu 80 de milioane de lei”, mai spune Alin Șerbănescu.

Autoritățile locale din Brăila îndeamnă părțile la dialog. 

”E destul timp, sper să nu mai fie acest ping-pong și sper ca și cei de la CNAIR dar și constructorul să găsească soluții la probleme apărute și să le rezolve în timp util”, spune Francisck Chiriac, președinte CJ Brăila 

Brăilenii nici nu vor să audă însă de amânări. 

Podul construit de o asociere de firme italiene și japoneze, în valoare de 500 de milioane de euro, se va număra printre primele trei din Europa, cu o deschidere centrală de 1120 de metri. 

×
Subiecte în articol: Brăila
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close