Antena 3 CNN Actualitate Politeţea, floare rară: Experiment cu camera ascunsă în mijloacele de transport în comun

Politeţea, floare rară: Experiment cu camera ascunsă în mijloacele de transport în comun

Politeţea, floare rară: Experiment cu camera ascunsă în mijloacele de transport în comun
20 Mai 2013   •   22:13

Transportul în comun prezintă câteva avantaje, dar şi foarte multe dezavantaje. Aglomeraţia, hoţii de buzunare, indivizii certaţi cu apa şi cu săpunul, dar şi "luptătorii pentru locuri".

Pe aceştia din urmă îi cunoaşteţi în mod sigur. Sunt cei care nici nu s-au deschis bine uşile autobuzului, că s-au şi repezit spre scaunul vizat, fără să ţină cont că în jurul lor există oameni care chiar ar trebui să stea. Totuşi, cum ar putea fi sensibilizate astfel de persoane?

Au aflat reporterii Observatorului, care au făcut un experiment în care a fost implicată, desigur, şi o cameră ascunsă.

O mână bandajată, o sacoşă, o staţie de autobuz la o oră de vârf. Nu a fost nevoie de mai mult pentru realizarea filmării cu camera ascunsă. Soseşte prima maşină. Reporterul "accidentat" urcă împreună cu restul călătorilor. Bandajul atrage privirile, dar cam atât. După o staţie, o doamnă se ridică şi cedează locul tinerei "suferinde". O alta o ajută puţin şi cu bagajele.

Al doilea autobuz, aceeaşi situaţie. Deloc surprinzător, chiar şi reacţia oamenilor a fost aceeaşi. S-au uitat şi atât. După două staţii de mers în picioare şi de data aceasta tot o doamnă a fost cea care şi-a cedat locul.

În al treilea autobuz, însă, chiar şi cu o mâna ruptă şi cu cealaltă ocupată de bagaje, reporterul nostru n-a mai avut noroc. Nimeni nu a cedat scaunul pe care l-a ocupat cu atâta efort. 

În ciuda eşecului, reporterii Observator au încercat să vadă care este comportamentul călătorilor la vederea unei femei fără probleme de sănătate, dar care are o sacoşă destul de grea. Rezultatul a fost previzibil. Nimeni nu s-a ridicat de pe locul obţinut cu chin şi jale. Absolut nimeni.

Concluzia: politeţea din mijloacele de transport depinde doar de starea de sănătate a oamenilor de lângă noi, din păcate uneori nici atunci. Însă un gest mic din partea fiecăruia, ar fi o mare diferenţă pentru toţi.


×
Subiecte în articol: autobuz camera ascunsa
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close