Antena 3 CNN Actualitate Poliţia Română se modernizează. Îi va putea depista cu ajutorul unui soft special pe şoferii care conduc maşini furate

Poliţia Română se modernizează. Îi va putea depista cu ajutorul unui soft special pe şoferii care conduc maşini furate

Poliţia Română se modernizează. Îi va putea depista cu ajutorul unui soft special pe şoferii care conduc maşini furate
Sursa foto: Foto: gulftalent.com
de S.T.    |    02 Aug 2013   •   16:36

Poliţia Română îi va putea depista pe şoferii care conduc autoturisme furate cu ajutorul unui soft conectat în permanenţă la baza de date unde sunt înregistrate toate maşinile date în urmărire.

Şeful IGPR, chestorul-şef Petre Tobă, a declarat vineri că până acum Poliţia Română nu a avut astfel de sisteme de recunoaştere automată a numerelor de înmatriculare, în afara radarelor fixe montate pe DN1, informează Agerpres.

În cadrul unui proiect-pilot, una dintre autospecialele poliţiei a fost dotată cu acest echipament special de detectare a autoturismelor.

"Acest sistem a fost preluat şi integrat în autospeciala de la Secţia Autostrăzi de la Poliţia Capitalei. Poliţia Capitalei a achiziţionat acest sistem cu ocazia Summitului NATO din 2008. Erau folosite de cele mai multe ori pe intrările în Bucureşti, dar nu aveau o legătură online cu baza de date. Am reuşit să realizăm această legătură cu baza de date. Până acum, Poliţia Română nu a avut astfel de sisteme de recunoaştere automată a numerelor de înmatriculare decât pe DN1, ca sisteme fixe. Acum am reuşit să le dezvoltăm şi ca sisteme mobile. Sunt zece echipamente mobile la Capitală. Dacă vom reuşi să le dezvoltăm, vor fi extrem de utile la nivelul tuturor inspectoratelor de poliţie judeţene", a precizat chestorul-şef Petre Tobă, cu prilejul prezentării noilor dotări.

În prezent, câteva mii de autoturisme figurează în baza de date a Poliţiei Române ca fiind furate.

Totodată, poliţiştii vor putea completa în timp real un raport de activitate zilnic, lucru care până acum se făcea doar la secţia de poliţie.

Un alt soft implementat pe una dintre autospecialele poliţiei este destinat şoferilor care transportă persoane sau marfă. Până acum, această verificare nu se putea face în sistem electronic.


"Pe o altă autospecială de poliţie a fost montat un sistem automat care verifică respectarea timpilor de odihnă şi a timpilor de condus pentru conducătorii auto care transportă persoane sau marfă. De asemenea, se poate verifica viteza de deplasare a acestor autovehicule şi dacă a fost respectată pe tronsonul de drum respectiv. Până acum se făcea printr-o verificare vizuală, acum se face electronic şi durează foarte puţin", a mai declarat Tobă.

Şeful Poliţiei Rutiere, comisar-şef Lucian Diniţă, a afirmat că toate aceste măsuri sunt nişte modernizări necesare, dar şi o adaptare la sistemele europene.

×
Subiecte în articol: Petre Toba
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close