Antena 3 CNN Actualitate Poliţia vizează permisele de arme până la 31 decembrie

Poliţia vizează permisele de arme până la 31 decembrie

Poliţia vizează permisele de arme până la 31 decembrie
02 Dec 2008   •   16:12

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a desfăşurat între 15 septembrie şi 27 noiembrie 2008, acţiunea naţională ?VIZA 2008?, prin care au fost vizate permisele de armă şi a atestatele de colecţionar ale persoanelor care deţin arme letale şi neletale, conform unui comunicat de presă al IGPR remis către Antena3.ro.
Poliţiştii din cadrul departamentelor de arme, explozivi şi substanţe toxice din IGPR au ridicat în timpul acţiunii care s-a încheiat zilele trecute, 127 permise de armă care au fost anulate, iar faţă de 96 s-a dispus suspendarea sau anularea autorizării de a deţine, purta şi folosi arme letale. Totodată, 259 persoane au renunţat la calitatea de deţinător de arme letale.
În cadrul acţinuii, au fost preschimbate 1.415 permise de armă în certificate de deţinător, pentru că posesorii armelor neletale le-au procurat înainte de intrarea în vigoare a prevederilor O.U.G. nr. 26/2008. De asemenea, 3.570 de persoane au solicitat înscrierea armelor neletale supuse autorizării, din certificatul de deţinător în permisul de armă, conform noii ordonanţe de urgenţă.
S-au aplicat 559 sancţiuni contravenţionale în valoare de 180.300 RON şi au fost constatate 208 infracţiuni privind nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
În perioada analizată de către poliţiştii IGPR, s-au prezentat la vizarea permisului de armă 25.474 posesori ai permisului de armă, ceea ce reprezintă un procent de 48% din totalul de posesori. La nivel naţional există 53.269 deţinători de arme, care au obligativitatea de a se prezenta la viză în anul 2008, din totalul acestora 5.911 se găsesc în evidenţa D.G.P.M.B. ? Serviciul Arme Explozivi Substanţe Toxice.
Toate persoanele deţinătoare de arme trebuie să se prezinte până la data de 31 decembrie 2008, pentru vizarea permiselor de armă şi a atestatelor de colecţionar. În caz contrar acestea riscă sancţiuni contravenţionale sau pot ajunge şi până la retragerea permisului sau a dreptului de port şi deţinere de arme.
Titularii permiselor de armă tip A şi tip B au obligaţia de a se prezenta pentru vizarea permisului de armă în locurile indicate de inspectoratele de poliţie judeţene şi de Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, având asupra lor următoarele acte:
- permisele de armă şi armele înscrise în acestea;
- actul de identitate;
- permisul de vânătoare şi carnetul de membru vânător vizat pe anul 2007;
- cererea tip;
- o fotografie color;
- adeverinţa care să ateste calitatea ce a determinat acordarea autorizării pentru a deţine arma de apărare şi pază;
- documentele de predare-primire (contract de închiriere) a armelor de apărare şi pază;
- adeverinţă care să ateste calitatea de antrenor sau sportiv categoria I, pentru persoanele care deţin arme de tir si nu sunt vânători autorizaţi;
- certificatul medical;
- certificat de cazier judiciar.
De asemenea, sunt scutite de la prezentarea certificatului medical persoanele care sunt dotate cu armă de serviciu letală şi care pot face dovada îndeplinirii condiţiilor referitoare la starea de sănătate, prin prezentarea unei adeverinţe eliberate de angajator.
Paula Safta, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: arme IGPR paula safta
Parteneri
Elena Mateescu a anunțat zonele în care revin ninsorile
x close