Antena 3 CNN Actualitate Polițiști amendați de jandarmi cu 10.000 de lei, după protestul cu fumigene de la Palatul Cotroceni

Polițiști amendați de jandarmi cu 10.000 de lei, după protestul cu fumigene de la Palatul Cotroceni

Sute de polițiști au protestat ieri şi azi în fața Palatului Cotroceni şi la Parlament pentru a atrage atenția președintelui Klaus Iohannis. Organizatorii protestelor au fost amendaţi cu 10.000 de lei pentru nerespectarea perimetrului adunărilor publice şi instigarea participanţilor. Poliţiştii îi acuză pe colegii de la jandarmerie că au devenit "instrumente politice" şi au încercat să creeze probleme la acest protest.

Polițiști amendați de jandarmi cu 10.000 de lei, după protestul cu fumigene de la Palatul Cotroceni
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    24 Feb 2021   •   17:44

"Este important de spus că suntem la opta săptămână de proteste pe care le organizăm împreună cu federația Publisind și cu celelalte sindicate din toate domeniile bugetare și aici vorbim de polițiști de penitenciare, poliție grefieri, administrație publică, asistență socială probațiune și așa mai departe.

Jandarmii au devenit mult mai agresivi în comunicarea cu noi pentru că încă de la început participanții la protest au fost supuși unor controale corporale și la fel li s-au controlat bagajele, lucru care nu sa întâmplat până în momentul de față și nu exista un motiv verosimil.

Jandarmii încă de la început de la ora 10:00 la început practic adunarea publică au supus controlului corporal participanții care veneau la adunarea publică.

În ultimele două luni de zile de când avem adunări publice nu a văzut să existe astfel de acțiuni din partea Jandarmeriei. De asemenea vedeam pe jandarmi că nu își doresc acest lucru și cumva se simţeau între-o poziție nefirească de a face acest lucru, de unde am dedus că e o fost puşi să facă acest lucru.

Evident că ne-a făcut să reacționăm pentru că noi am mers să protestăm la Palatul Cotroceni față de cele două luni în care am avut un dialog surd cu autoritățile statului, unde dialogul social nu a existat și evident să protestăm pentru că România, în momentul de față, nu mai este un stat de drept este un stat în care guvernul conduce țara prin ordonanță de urgență și duce în derizoriu legile așa cum se întâmpla și cu legea salarizării din 2017 care a fost cumva amendată ordonanţa de urgență din decembrie", a spus Cosmin Andreica preşedintele sindicatului Europol la Antena 3.

Polițiști amendați de jandarmi cu 10.000 de lei, după protestul cu fumigene de la Palatul Cotroceni

În urma desfășurării adunării publice organizată, poliţiştii au fost amendaţi pentru patru sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 10.000 de lei, conform prevederilor Legii nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, republicată pentru nerespectarea perimetrului adunărilor publice și instigarea participanților de a părăsi locul special destinat și de a se manifesta astfel încât să tulbure ordinea publică.

Cosmin Andreica, preşedintele sindicatului Europol, a aflat în direct la Antena 3 că au primit amendă.

Jandarmerie: "Materiale pirotehnice folosite ilegal"

Contactat pentru un punct de vedere, Georgian Enache, purtător de cuvânt Jandarmeria Română, a precizat că măsurile au fost luate în baza legii.

"Este o percepție a dânsului, din punctul nostru de vedere greșită și aş întări lucrul ăsta, sunt măsuri pe care le am luat în baza legii de organizare și funcționare a adunărilor publice care ne impun anumite obligații cu ocazia desfășurării unor astfel de manifestații publice.

Controalele efectuate au avut la bază prevederile legale care spun clar că, persoanele pot fi verificate bagajele acestora vor fi verificate în situația în care se participă la asemenea manifestații publice.

Avem niște antecedente cu privire la organizarea acestora activității care sau folosit fumigene, articole pirotehnice tocmai pentru a preveni aceste lucruri și în primul rând pentru siguranța celor care participă acolo au fost luate toate măsurile măsuri care au un caracter preventiv. Departe de noi gândul de a provoca alte lucruri", a spus Georgian Enache, purtător de cuvânt Jandarmeria Română.

 

 

 

 

 

 

 

.

×
Parteneri
Alocațiile pentru copii cresc în România! Când vor fi majorate
x close