Antena 3 CNN Actualitate Poliţiştii ameninţă cu proteste majore, chiar de Ziua Naţională: "Nu mai acceptăm să fim folosiți pe post de mercenari ai interdicțiilor"

Poliţiştii ameninţă cu proteste majore, chiar de Ziua Naţională: "Nu mai acceptăm să fim folosiți pe post de mercenari ai interdicțiilor"

Polițiștii din Sindicatul Europol amenință cu proteste care încep din 1 decembrie, chiar de Ziua Naţională a României. Ei spun că pensiile militare nu au fost indexate nici măcar cu inflația, iar din 2007 polițiștii nu au avut parte de măriri ale salariilor.

Poliţiştii ameninţă cu proteste majore, chiar de Ziua Naţională: "Nu mai acceptăm să fim folosiți pe post de mercenari ai interdicțiilor"
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Andreea Alexandru
de Alin Tarnovschi    |    27 Noi 2021   •   13:11

". Aceasta este întrebarea care ar trebui să fie pe buzele fiecărui polițist în această perioadă. Negocierile politice pentru formarea majorității guvernamentale au avut drept unic scop împărțirea pentru clientela politică flămândă. Vedem că respectarea Legii este facultativă în al președintelui Iohannis și asta pentru că Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, votată de toate partidele care acum formează majoritatea (PNL, PSD, UDMR), se intenționează a fi suspendată și în anul 2022. Cu alte cuvinte, sute de mii de bugetari vor rămâne în continuare cu inechitățile și discriminările salariale pe care din 2010, tot guvernanții le-au generat", spun sindicaliștii de la Europol.

Aceștia mai spun că nici despre pensiile militare, noua coaliție nu spune nimic, "în condițiile în care rezerviștilor nu le-a mai fost indexată pensia nici măcar cu inflația galopantă din ultimii 2 ani".

"Personajele politice marcante, în mod populist, plasează pensiile militare în afara sistemului public de pensii cu scopul evident de a nu aplica majorarea procentuală promisă pensionarilor civili. Revendicările noastre vizează exclusiv aplicarea legilor în vigoare și în acest sens protestăm pentru aplicarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice începând cu 1 ianuarie 2022 și indexarea pensiilor militare cu indicele inflației", spun sindicaliștii.

Polițiștii spun că nu vor accepta "bătaia de joc a Guvernului".

"Nu mai acceptăm să fim folosiți pe post de mercenari ai interdicțiilor aplicate în numele COVIDULUI. Nu mai acceptăm să îndeplinim sarcini pe care nu le avem în fișa postului. Nu mai suntem dispuși să rămânem fraierii sistemului bugetar, în timp ce pentru alte categorii bugetare, Legea salarizării deja se aplică în integralitate. În 2017, PSD-ul, aflat la guvernare, ne-a spus că noi nu contăm. Ne-a spus că prioritate în acordarea drepturilor salariale o au medicii și cadrele didactice. Am înțeles și am așteptat spășiți să ne vină rândul la normalitate și decență salarială. Însă cu toții am fost înșelați de noul Guvern PNL, care la finalul lunii decembrie 2020 a hotărât să facă economie tot pe spatele nostru, al polițiștilor și rezerviștilor MAI. Polițiștii nu vor salarii mărite, ci vor doar plata acelor drepturi prevăzute încă din anul 2017 în Legea salarizării. Din 2007 polițiștii nu au mai avut parte de măriri salariale. Norocul nostru a fost creșterea salariului minim pe economie, pentru că altfel, aveam și acum salariu de 1100 lei, cum era în 2013", mai spun sindicaliștii Europol.

Calendarul de proteste începe cu data de 1 decembrie 2021, când polițiștii sunt sfătuiți "să manifeste indulgență maximă față de cetățenii care săvârșesc contravenții și să sancționați în primul rând cu AVERTISMENT scris/verbal".

În perioada 1-31 decembrie vor completa notificările către unități, în care își vor exprima dezacordul de a mai efectua ore suplimentare și de a mai îndeplini sarcini anti-covid pe care polițiștii nu le aveau în fișa postului, începând cu 1 ianuarie 2022.

Proteste vor avea loc în 13-15 decembrie 2021 în fața Prefecturilor în anumite județe, în data de 16 decembrie 2021 între 10:00 – 14: 00, în fața MAI, în data de 17 decembrie 2021, între 10:00-12:00, în fața sediului PSD, iar între orele 12:00-14:00 în fața sediului PNL, urmând ca între 14:30-16:00 protestul să fie în fața sediului UDMR.

"Va fi pentru prima dată când polițiștii vor protesta în fața sediilor partidelor politice care asigură guvernarea țării și asta pentru a le aduce aminte că Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pe care au votat-o toate partidele, trebuie să fie aplicată fără nicio excepție, de la 1 ianuarie 2022", spun sindicaliștii Europol.

×
Subiecte în articol: Ministerul de Interne Europol
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close