Antena 3 CNN Actualitate Poliţiştii danezi i-au umilit pe românii dintr-un autocar: Le-au pus cătuşe, i-au fotografiat şi anchetat fără motiv

Poliţiştii danezi i-au umilit pe românii dintr-un autocar: Le-au pus cătuşe, i-au fotografiat şi anchetat fără motiv

Poliţiştii danezi i-au umilit pe românii dintr-un autocar: Le-au pus cătuşe, i-au fotografiat şi anchetat fără motiv
Sursa foto: Foto: da.wikipedia.org
12 Dec 2011   •   14:54

O tânără din Deva vrea să sesizeze MAE şi Ambasada României la Copenhaga cu privire la "umilirea" de către poliţia daneză a unor români, informează Mediafax. Potrivit Gabrielei Lazăr, românii veneau spre ţară cu un autocar şi ar fi fost încătuşaţi, fotografiaţi şi anchetaţi fără a li se spune motivul.
   
Tânăra din Deva, care a studiat la Şcoala de Business din Aarhus, Danemarca, s-a întors acasă cu un autocar în care se aflau mai mulţi români, din diferite oraşe ale ţării. Potrivit acesteia, incidentul s-a produs joi, la plecarea din Danemarca.
   
"Eram în autocar cu toate bagajele şi abia aşteptam să ajung acasă. La scurt timp după ce autocarul a ieşit din Copenhaga, un echipaj de poliţie a intrat în faţa autocarului. Am mers vreo cinci-zece minute şi apoi am fost opriţi. Ne-au dus într-o hală mizerabilă, unde era frig, apă cu urină pe jos, mult praf, fără toaletă sau scaune. Ne-au cerut să coborâm, iar înaintea mea erau şoferii. Nu am apucat să ies că am simţit o bufnitură în autocar. Îl izbiseră pe şofer", a povestit Lazăr, la întoarcerea la Deva.

Mi-au pus cătuşele când am refuzat să fiu pozată
   
Ea a susţinut că omul fusese împins pentru că a refuzat să se pozeze cu numele scris pe o foaie de hârtie.
   
"Nu ne-a spus nimeni motivul pentru care suntem nevoiţi să ne pozeze. Mai mult, toate cele patru ore au fost înregistrate video, fără ca cineva să ne ceară acceptul pentru asta. Nu mi s-a părut normal să fiu umilită şi să pozez ca infractorii, în condiţiile în care nu am greşit cu nimic, ba chiar le-am explicat şi arătat că sunt rezident danez. Am buletin acolo. Când le-am spus că nu vreau să fac poză m-au încătuşat. Nici nu am apucat să reacţionez. Aveam două variante: fie mă arestau, fie făceam poza. Nu pot uita momentul în care mi-au pus cătuşele. Era o senzaţie de nervi şi teamă. Am acceptat să mi se facă poză, deşi nici până în momentul de faţă nu ştiu care a fost scopul acţiunii lor", a spus tânăra, care a ajuns la Deva duminică seară.

Am cerut să merg la toaletă. Mi-au spus să fac în pantaloni
   
Povestind în continuare, Lazăr a spus că a urmat percheziţia corporală, făcută de un ofiţer femeie şi că între timp hala în care au fost duşi pasagerii autocarului s-a umplut de poliţişti, iar fiecare român avea locuri clare în care trebuia să stea şi de unde nu avea voie să se mişte.
   
"Am cerut un scaun. Stăteam de trei ore în picioare. Mi s-a răspuns: Ţi se pare că am un scaun la mine?. Am cerut toaletă. Abţine-te sau mergi lângă gard. Dacă nu, fă în pantaloni. Până şi femeia care avea rolul de translator le spunea poliţiştilor că noi căutăm prin gunoaie. Era acolo şi un domn din România, probabil poliţist, care încerca să îi tempereze. Nu a reuşit", a declarat Gabriela Lazăr.
   
Ea a afirmat că poliţiştii danezi au scotocit toate bagajele, au fotografiat toţi pasagerii, şoferii, au scos bordul autocarului, au făcut verificări, dar nu au găsit nimic.

Ne-au tratat ca pe gunoaie
   
"I-am cerut şefului echipei să îşi ceară scuze. Măcar atât meritam. Mi s-a răspuns flegmatic că habar nu am ce caută ei acolo. Mi-ar fi păsat cu patru ore înainte, însă la momentul ăla nici nu mai conta. Înţeleg un control de rutină, însă ei s-au purtat cu noi ca şi cu nişte gunoaie", a afirmat tânăra.
   
Gabriela Lazăr bănuieşte că poliţiştii căutau, probabil, bunuri furate, întrucât nu ar fi prima dată când anchetatorii găsesc astfel de obiecte în coletele trimise către România.

Danemarca - ţară de temelie a Uniunii Europene


Danemarca a aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 1973, împreună cu Irlanda şi Regatul Unit al Marii Britanii, aducând numărul statelor membre la nouă. Cele şase state fondatoare sunt Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg şi Olanda.



×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close