Antena 3 CNN Actualitate Poliţiştii l-au huiduit pe Băsescu, în faţa Palatului Cotroceni: Pe 7 octombrie, promit noi manifestaţii (VIDEO)

Poliţiştii l-au huiduit pe Băsescu, în faţa Palatului Cotroceni: Pe 7 octombrie, promit noi manifestaţii (VIDEO)

Poliţiştii l-au huiduit pe Băsescu, în faţa Palatului Cotroceni: Pe 7 octombrie, promit noi manifestaţii (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Intact Images
24 Sep 2010   •   08:11

Protest de amploare al poliţiştilor, în Capitală. Peste 5.000 de poliţişti şi angajaţi din administraţia penitenciarilor au protestat faţă de tăierile salariale şi de concedieri. Iniţial, manifestanţiii au protestat în Piaţa Victoriei unde au solicitat ca preşedintele Traian Băsescu să vină să discute cu ei, ameninţând că altfel se vor îndrepta către Cotroceni. Poliţiştii s-au ţinut de cuvânt, şi în jurul orei 13.20, au ajuns în faţa Palatului Prezidenţial în curtea căruia au aruncat cu sticle şi caschete.

Liderii sindicaliştilor au fost primiţi la Palatul Cotroceni de către consilierul de stat Gabriel Pişcociu. Delegaţia sindicaliştilor a insistat însă să vorbească direct cu şeful statului, solicitare la care nu a primit un raspuns pozitiv. Preşedintele Traian Băsescu nu s-a aflat în cursul zilei de vineri la sediul Administraţiei Prezidenţiale.

În jurul orei 15.00, din cei 5.000 de protestatari, în faţa Palatului Cotroceni rămăseseră 2.000. La ora 16.00, şi restul sindicaliştilor au acceptat să plece, nu înainte însă de a stabili noi proteste pe 7 octombrie.

Hossu: Vom lua autorizaţie să rămânem non stop în stradă

Liderul sindical Bogdan Hossu a declarat, la finalul discuţiilor cu reprezentantul Preşedinţiei, că sindicatele ar putea bloca pentru câteva zile activitatea administraţiei prezidenţiale. ?Preşedintele ne-a transmis prin consilierul său că nu vine să vorbească cu noi, considerând mitingul ilegal. Probabil va veni când vom fi mai mulţi şi vom bloca Administraţia Prezidenţială", a spus Bogdan Hossu.

Printre scandările furioase ale poliţiştilor, Hossu a spus că protestatarii vor rămâne în stradă cât timp va fi nevoie. "Autorizaţiile se pot obţine. Vom lua autorizaţie să rămânem non stop în stradă", a precizat Hossu.

Aproximativ 300 de jandarmi au asigurat traseul protestatarilor iar la palatul prezidenţial, s-a instalat un cordon de securitate. Liderii sindicatelor poliţiştilor spun că SRI supraveghează activitatea jandarmilor care au menţinut ordinea la mitingul din Piaţa Victoriei. In timpul protestelor, politistii au solicitat convocarea CSAT şi în caz contrar, demisia preşedintelui.

Poliţiştii şi-au aruncat caschetele în curtea Palatului Cotroceni:

Ministrul Administraţiei Vasile Blaga a atras atenţia poliţiştilor că trebuie să îşi facă datoria, chiar dacă lefurile le-au fost reduse. Mai mult, şefi de inspectorate de poliţie din ţară ar fi început să facă presiuni asupra polţiştilor protestatari.

Primarul general al Capitalei a declarat că marşul poliţiştilor catre Palatul Cotroceni este perfect legal , fiind vorba despre o manifestaţie spontană. Sorin Oprescu a adaugat că autorităţile vor veghea pentru ca protestul să nu degenereze şi să nu creeze inconveniente majore restului populaţiei.

Sorin Oprescu: Protestul este legal

În timpul protestului din Piaţa Victoriei, sindicaliştii au făcut gesturi obscene spre sediul Guvernului şi s-au întors cu spatele la clădire, spunând că este în semn de "respect". De asemenea, protestatarii au strigat "Jos Guvernul, jos incompetenţii".

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, i-a chemat pe protestatari la negocieri, începând cu ora 12.30.

Poliţiştii au plecat spre Cotroceni, pe fondul sonor al imnului naţional:

În jurul orei 10.30, preşedintele SNPPC, Marian Gruia, a făcut apel la echipajele de servicii secrete din Piaţa Victoriei să îl anunţe pe preşedintele Traian Băsescu să vină în Piaţa Victoriei până la ora 12.00. În caz contrar, a spus Gruia, poliţiştii vor pleca către Palatul Cotroceni.

Poliţiştii ameninţă că-şi vor continua protestul la Palatul Cotroceni:

Sute de poliţişti din toată ţara au plecat spre Capitală încă din timpul nopţii pentru a fi prezenţi la mitingul de protest din piaţa Victoriei. Oamenii sunt nemulţumiţi de tăierile salariale şi de concedieri.

Poliţiştii din Constanţa cer renunţarea la planul de disponibilizări şi la reducerile salariale. Zeci de poliţişti din Sibiu au plecat spre Bucureşti, pentru a fi alături de colegii lor din toată ţara.

La mitingul de protest din Capitală participă, pe lângă poliţişti, şi reprezentanţi ai sindicaliştilor din Administraţia Penitenciarelor.

Imagini de la începutul protestului:

Protestele poliţiştilor au început încă de luni, 20 septembrie, prin reducerea activităţii la 75% pe motiv ca sunt plătiţi exact cu acelaşi procent din salariu. În consecinţă, ei nu mai dau amenzi, nu mai participă la audieri în dosarele penale şi nu mai dirijează circulaţia.

Cu salariile tăiate, datorii la bănci şi cu restanţe la întreţinere, viaţa de poliţist român nu este una simplă. Peste toate acestea, un Cod Penal care pedepseşte infracţiunea de ultraj doar cu amendă a dus la înmulţirea, în ultimii doi ani, a poliţiştilor agresaţi.

Statisticile arată că, în mai puţin de un an, s-au înregistrat 467 de cazuri de ultraj.

Sute de poliţişti au plecat spre Capitală încă din timpul nopţii:

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: miting politisti protest Piata Victoriei
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close