Antena 3 Actualitate Poluare uriașă! O peliculă neagră de un kilometru a apărut pe un lac din România

Poluare uriașă! O peliculă neagră de un kilometru a apărut pe un lac din România

de Silvia Țigănilă    |    09 Sep 2020   •   23:30
Poluare uriașă! O peliculă neagră de un kilometru a apărut pe un lac din România
Sursa foto: Apele Române Argeș-Vedea

O peliculă neagră a apărut miercuri pe lacul de acumulare Vâlcele de pe râul Argeş.

În dimineața zilei de 09.09.2020 – ora 08.00, dispeceratul ABA Argeș- Vedea a fost informat telefonic de către personalul de tură al barajului Vâlcele despre apariția unei pelicule negre pe suprafața lacului, pe o lungime de aproximativ 1.000 m și o lățime de 20 – 30 m. Pelicula existentă pe suprafața lacului nu era uleioasă și nu avea miros, excluzându-se ipoteza unei poluări accidentale pe bază de produs petrolier, precizează ABA Argeş- Vedea.

În vederea evitării propagării în aval a peliculei, s-a dispus Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș oprirea CHE Vâlcele.

Pelicula nu era uleioasă și nu avea miros

Reprezentanții ABA Argeș- Vedea (Inspecția Bazinală a Apelor, GMPRA(Gestiune, Monitoring şi Protecţia Resurselor de Apă) și Laborator) s-au deplasat la fața locului și au prelevat probe de apă în vederea efectuării analizelor de calitate din 3 secțiuni: baraj frontal Vâlcele, coadă lac acumulare Vâlcele și corp apă canal Zigoneni – Vâlcele. În funcție de rezultatul analizelor de laborator, se vor continua investigațiile privind identificarea poluatorului.

Au fost prelevate probe de apă pentru analize

În urma vizualizării în amonte a râului Argeș pe sectorul baraj Vâlcele – baraj Zigoneni, au mai fost constatate irizații punctiforme, pelicula strângându-se în frontul barajului Vâlcele.

Conducerea ABA Argeș- Vedea a dispus deplasarea la fața locului a Formației de Intervenție Rapidă din cadrul SGA Argeș, care va acționa pentru curățarea luciului apei cu materiale absorbante de tip spill sorb, baraje absorbante limitatoare și cu un skimmer.

Sursa de alimentare a Piteştiului, în aval

Având în vedere că în aval de această secțiune urmează lacul de acumulare Budeasa – sursă de alimentare cu apă a municipiului Pitești, s-a dispus Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș oprirea funcționării CHE Vâlcele până la curățirea luciului apei și identificarea substanței poluante.

×
Subiecte în articol: Arges Vâlcele poluare

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close