Antena 3 CNN Actualitate Ponta: Băsescu nu doreşte, în continuare, să semneze acordul cu FMI

Ponta: Băsescu nu doreşte, în continuare, să semneze acordul cu FMI

Ponta: Băsescu nu doreşte, în continuare, să semneze acordul cu FMI
Sursa foto: Foto: Intact Images
10 Feb 2014   •   20:24
Primul ministru Victor Ponta a anunţat că a avut, joi seara, o discuţie telefonică cu preşedintele Traian Băsescu, în care şeful statului i-a comunicat că nu doreşte, în continuare, să semneze acordul cu FMI, informează Mediafax. Premierul a precizat că acordul cu FMI este "oarecum, într-o situaţie de suspendare".

"Mi-a spus că nu vrea să semneze. Joi seara am discutat, am vorbit la telefon. Nu mi-a dat detalii. Se întâmplă două lucruri: operaţional, nu avem acord în vigoare, însă, în realitate, ne ţinem de absolut toate obligaţiile pe care ni le-am asumat legate de deficitul bugetar, de arierate, absolut tot ce am discutat. Deci, noi aplicăm acordul chiar dacă, vorbind birocratic, este într-o situaţie oarecum de suspendare, nu se poate intra în board fără semnătura preşedintelui", a spus Ponta.
   
Primul ministru a precizat din nou că acciza suplimentară de 7 eurocenţi va fi introdusă la carburanţi, din aprilie.

P
reşedintele Traian Băsescu a declarat luni că aşteaptă de la Guvern "proiectul de acord cu FMI" pentru a-l discuta.

Sâmbătă seara, întrebat dacă va semna scrisoarea de intenţie cu FMI, preşedintele Traian Băsescu spunea : "Ponta visează frumos, asta i-a spus Medvedev la Soci".

În cadrul întâlnirii cu delegaţia FMI, Băsescu a afirmat că nu va susţine introducerea accizei pe combustibil, precizând că nu va bloca decizia Guvern-FMI, de data aceasta, dar să nu i se ceară să semneze aceste negocieri.

Premierul Victor Ponta a declarat, în 4 februarie, că nu a avut niciun dialog cu preşedintele Băsescu legat de memorandumul cu FMI şi nici nu există vreo garanţie că acesta va semna documentul, amintind că, potrivit procedurii legale, memorandumul nu poate intra în board-ul Fondului fără un mandat din partea preşedintelui.

Anterior datei de 3 februarie, surse ale Mediafax au declarat că preşedintele Traian Băsescu va semna scrisoarea cu FMI dacă acciza de 7 eurocenţi la benzină nu va fi specificată în document.

La finalul anului trecut, după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat că nu va promulga bugetul pe 2014 cu majorarea accizei la carburant şi după ce transporatorii au anunţat că această creştere va fi inclusă în preţul motorinei, pe care o folosesc drept carburant, premierul Ponta a anunţat că negociază cu FMI şi Comisia Europeană amânarea cu trei luni a datei de majorare a accizei la motorină, folosită de către transportatorii de marfă, şi aplicarea acesteia doar la benzină.

Ulterior, după o discuţie cu preşedintele Băsescu, premierul a anunţat că va amâna cu trei luni, până la 31 martie 2014, majorarea accizei şi la benzină, nu doar la motorină, iar şeful statului a precizat că în aceste condiţii poate promulga bugetul pe acest an.

×
Subiecte în articol: Victor Ponta acord cu FMI
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close