Antena 3 CNN Actualitate Ponta: Băsescu să spună dacă nu vrea să intrăm în Schengen, nu e nicio supărare

Ponta: Băsescu să spună dacă nu vrea să intrăm în Schengen, nu e nicio supărare

Ponta: Băsescu să spună dacă nu vrea să intrăm în Schengen, nu e nicio supărare
Sursa foto: Foto: Agerpres
07 Feb 2013   •   17:34

Premierul Victor Ponta a declarat că preşedintele Traian Băsescu trebuie să spună dacă nu e de acord cu intrarea României în Schengen, pentru că nu e nicio supărare, el arătând că, dacă şeful statului nu va semna scrisoarea privind aderarea, atunci o va face el, trimiţând-o şefilor de Guvern, scrie Mediafax.

"Inclusiv preşedintele Barroso, inclusiv preşedintele Van Rompuy consideră că România trebuie să intre în Schengen. Dacă domnul Băsescu nu e de acord, şi ne susţin domnul Barroso şi domnul Van Rompuy, şi domnul Băsescu consideră că nu trebuie să intrăm în Schengen, s-o spună, nu e nicio supărare. E un stat de drept România şi o democraţie şi fiecare om are dreptul la opinie. Dar ne aflăm într-o situaţie ciudată, în care preşedintele CE şi preşedintele Consiliului European sunt de partea României să intrăm în Schengen, iar domnul Băsescu spune cumva că nu ar trebui să intrăm în Schengen", a spus Ponta.

El a precizat că ratarea intrării în Schengen nu reprezintă o problemă pentru Guvern, ci pentru România.

"Ideea că dacă nu intrăm în Schengen pierde Guvernul, mi se pare copilărească. Poate se lămureşte domnia sa dacă e bine sau nu e bine sau dacă se bucură cumva că nu intrăm în Schengen şi o să fie o problemă pentru Guvern. Nu o să fie nicio problemă pentru Guvern, e nedrept pentru România. Ori, eu cred că trebuie să se gândescă la România, asta-i tot", a spus Ponta.

Premierul a arătat că, dacă Traian Băsescu nu va semna scrisoarea, atunci o va trimite el, în calitate de premier, pentru şefii de Guvern.

"Însă, imediat, acolo unde s-a spus, şi la Berlin, şi la Londra, şi la Paris, că de fapt e o bătălie internă şi că de fapt, uite, Guvernul vrea în Schengen şi preşedintele nu vrea în Schengen, în momentul în care nu apar ambele semnături (...) deci dacă nu vrea preşedintele să semneze scrisoarea ca România să intre în Schengen, înseamnă că ştie el ceva de ce nu trebuie să intre. E foarte ciudat. Eu sper ca lucrurile astea să se lămurească după ce preşedintele se întoarce de la Consiliu", a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că o simplă solicitare de a intra în Schengen este "superfluu", el arătând că înainte de a cere acest lucru pe toate vocile România trebuie să arate că a înţeles mesajele UE în privinţa statului de drept.

"Eu am mai spus public: o simplă solicitare să intrăm în Schengen este superfluu. Ştiţi foarte bine poziţia mea că Schengen nu trebuie legat de MCV şi, totuşi, dacă România are probleme de credibilitate, le avem legat de MCV", a declarat preşedintele, la Aeroportul "Henri Coandă", înainte de a pleca la Bruxelles pentru Consiliul European.

"Eu în scrisoare aş vorbi de succesul care se prefigurează astăzi: Parlamentul României şi majoritatea parlamentară au adoptat o legislaţie coerentă din punct de vedere al imunităţii paarlamentare. Este un lucru pozitiv şi şefii de stat şi de guvern nu vor şti până la raportul din decembrie", a adăugat Traian Băsescu.

Băsescu a mai arătat, în declaraţia făcută la aeroport, că, înainte de a cere pe toate vocile să intre în Schengen, România trebuie să arate că a înţeles mesajele UE în privinţa statului de drept.



×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close