Ponta: Prefectul Capitalei nu poate decide împotriva legii în ce priveşte eutanasierea câinilor

28 Apr 2010   •   08:43
Ponta: Prefectul Capitalei nu poate decide împotriva legii în ce priveşte eutanasierea câinilor victor ponta

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, marţi, comentând propunerea prefectului Capitalei privind eutanasierea câinilor vagabonzi, că un astfel de lucru este ilegal, că există o lege în acest sens şi că un prefect nu poate să ia o decizie împotriva legii.
"Este ilegal. Din câte ştiu, există o lege în acest sens. Nu cred că un prefect poate să ia o decizie împotriva legii", a precizat Ponta.

Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, a declarat, marţi, că a trimis Camerei Deputaţilor propunerile de modificare a legii câinilor fără stăpân, printre acestea fiind şi posibilitatea eutanasierii atât a câinilor grav bolnavi, a celor agresivi, cât şi a celor care nu sunt adoptaţi în şapte zile.

Potrivit prefectului, propunerile de lege respectă legislaţia europeană şi încearcă rezolvarea problemelor provocate de cei aproximativ 40.000 de câini fără stăpân din Capitală, aşa cum arată datele ONG-urilor, sau a celor aproximativ 100.000 de câini fără stăpân din Capitală, aşa cum arată datele administraţiei locale.

În privinţa propunerilor aduse la noua lege, prefectul Capitalei a arătat că "este încurajată adopţia câinilor fără stăpân, care va fi făcută cu responsabilitate şi spirit civic". În acest sens, persoanele care vor dori adoptarea a mai mult de doi câini trebuie să facă dovada că îi pot întreţine şi au spaţiul necesar, să aibă acordul vecinilor sau asociaţiei de proprietari, să plătească taxele de sterilizare, microcipare şi tratare de boli.

O altă propunere vizează amendarea persoanelor care adoptă un câine şi apoi îi dau drumul pe stradă, a celor care hrănesc în locuri publice câinii fără stăpân, precum şi a celor care nu îşi înregistrează animalele în registrele speciale sau nu îşi sterilizează câinii de rasă comună. Valoarea amenzilor poate ajunge de la 1.000 la 5.000 de lei, scrie Mediafax.

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân a fost iniţiat de liderul PRM Marius Marinescu. Acesta prevede obligaţia autorităţile locale să sterilizeze toţi câinii comunitari şi a fost adoptat în unanimitate de Senat, pe 12 decembrie 2007, în prezent fiind la Comisia pentru administraţie publică a Camerei Deputaţilor. Totodată, Marius Marinescu este iniţiatorul Legii 9/2008 privind protecţia animalelor, prin care a fost abrogată eutanasierea acestora.

Antena3.ro

Parteneri
x close