Antena 3 CNN Actualitate Ponturi utile pentru reducerea consumului de combustibil

Ponturi utile pentru reducerea consumului de combustibil

Preţurile carburanţilor au crescut semnificativ în ultimele luni. Şi cum nu sunt semnale că preţurile carburanţilor ar putea scădea, e important să ştim cum putem reduce consumul maşinii.

Ponturi utile pentru reducerea consumului de combustibil
Sursa foto: Brandon Bell/Getty Images
27 Iun 2022   •   12:06
  • renunţaţi la conducerea agresivă (accelerări şi frânări bruște) şi la viteza excesivă
  • pe cât posibil, încercaţi să menţineţi o viteză constantă şi frânaţi uşor atunci când este necesar. În caz contrar, nu veţi reuşi să menţineţi gradul de consum de carburant la o valoare optimă
  • pe autostradă folosiţi opţiunea ”cruise control”, pentru că viteza constantă vine cu economia aferentă şi nici nu depăşiţi viteza legală.

Calculele arată că un stil de conducere liniştit vă poate reduce consumul de benzină cu aproximativ 15% până la 30%, la viteze pe autostradă, şi cu 10% până la 40%, în traficul aglomerat din oraş.   Fiecare maşină are viteza ei economică, undeva la 80 de kilometri pe oră, iar fiecare 10 kilometri pe oră în plus însemnă o creştere a consumului de 3%.

Evită un stil de condus agresiv

  • portbagajul  suplimentar poate creşte consumul de combustibil cu aproximativ 2% până la 8%, în timpul condusului în oraş, cu 6% până la 17%, pe şosea, şi cu 10% până la 25%, la viteze de autostradă. Atenţie, o parte dintre şoferi au obiceiul de a da jos portbagajul, dar lasă montat suportul acestuia. Şi acesta, precum şi suporturile de biciclete cărate degeaba, măresc consumul de combustibil cu 1% sau 2%, în oraş, şi cu 1% până la 5%, pe autostradă. 

Nu umple portbagajul cu lucruri inutile

Evitaţi să păstraţi articole inutile în vehicul, în special cele grele. Un plus de 45-50 de kilograme în vehiculul dumneavoastră ar creşte consumul cu aproximativ 1%. Trebuie subliniat că această creştere are la bază procentul de greutate suplimentară în raport cu greutatea vehiculului şi, cu cât maşina este mai mică, cu cât consumul suplimentar va fi mai mare. 

Presiunea în pneuri trebuie verificată constant deoarece, menţinând anvelopele umflate la nivelul corespunzător, puteţi face economie la consumul de carburant cu 0,6% până la 3%, în unele cazuri.  

 

×
Subiecte în articol: combustibil masina consum
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close