Antena 3 Actualitate Posibila scumpire care îi va scoate din minţi pe fumători. Cum îi va afecta dublarea taxei pe viciu

Posibila scumpire care îi va scoate din minţi pe fumători. Cum îi va afecta dublarea taxei pe viciu

05 Iul 2012   •   16:04
Posibila scumpire care îi va scoate din minţi pe fumători. Cum îi va afecta dublarea taxei pe viciu
Sursa foto: Foto: listverse.com

Guvernul intenţionează, prin proiectul de lege a sănătăţii, să dubleze taxa pe viciu la tutun, de la 10 la 20 de euro/1.000 de ţigări, măsură care va duce la scumpirea cu aproximativ 2 lei a pachetului de ţigări, respectiv o creştere cu 15-20% a preţurilor, potrivit reprezentanţilor industriei, informează Mediafax.
   
Pentru combaterea consumului excesiv de produse din tutun şi băuturi alcoolice, precum şi pentru finanţarea cheltuielilor de sănătate, se instituie "unele contribuţii", care vor fi venituri proprii ale Ministerului Sănătăţii, se spune în proiect.
   
Astfel, firmele care produc sau importă produse din tutun vor contribui, pentru ţigarete şi ţigări de foi, cu suma de 20 euro/1.000 de bucăţi.
   
El estimează că impactul în preţuri al dublării taxei va fi o scumpire cu aproximativ 2 lei a pachetului de ţigări. Preţurile ţigaretelor sunt, în magazine, între 10,5 lei şi 13,5 lei, astfel că o majorare de 2 lei reprezintă o scumpire cu 15% - 20%. Ţigările din categoria celor mai bine vândute costă 12,5 lei.
   
"N-a mai fost niciodată o creştere atât de mare a preţului ţigărilor", au declarat surse din industrie, citate de Mediafax.
   
Reprezentanţii celor trei mari producători de ţigarete de pe piaţa românească, British American Tobacco, Philip Morris şi JTI, se vor întâlni vineri dimineaţă la Ministerul Finanţelor Publice cu oficiali ai instituţiei, pe care vor încerca să îi convingă să renunţe la creşterea taxei pe viciu.
   
Contrabanda cu ţigarete s-a menţinut relativ constantă în primele cinci luni ale anului, ajungând în luna mai la 13,3%, faţă de 13,4% în martie şi 13% în ianuarie, potrivit unui studiu al companiei Novel Research.
   
În ultimii doi ani contrabanda a scăzut de la peste 36% la circa 13%.
   
"Am făcut o simulare şi, dacă ajunge contrabanda la 36%, aşa cum a fost în 2010, la nivelul de azi al taxelor, vorbim de 1,7 miliarde de euro pe care bugetul de stat îi va pierde într-un an", a mai spus reprezentantul producătorului de ţigarete.
 

×

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close